VINČANSKE ŽENE U PROKUPLJU: Otvorena izložba u Narodnom muzeju Toplice

V.N.

22. 09. 2021. u 12:15

IZLOŽBA "Vinčanska žena - mit, boginja, majka" otvorena je u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, a posetioci će, do kraja ove nedelje, imati priliku da vide raznovrstan arheološki materijal pronađen na različitim lokalitetima Vinčanske kulture vezan za ženu.

ВИНЧАНСКЕ ЖЕНЕ У ПРОКУПЉУ: Отворена изложба у Народном музеју Топлице

Foto Fejsbuk

U postavci su izložene neolitske figurine, delovi nakita, ukrasi, kuhinjski i kultni predmeti, kao i drugi arheološki materijal, koji posetioce detaljnije upoznaje sa društvenim i duhovnim životom neolitskih žena u vinčanskoj kulturi.

Projekat "Vinčanska žena - mit, boginja, majka" realizovali su u zajedničkoj saradnji niški Narodni muzej, prokupački Muzej Toplice, Muzej Župe u Aleksandrovcu i Kulturni centar u Aleksincu.

Autori ove zanimljive izložbe su arheolog Tatjana Trajković Filipović, viši kustos Narodnog muzeja u Nišu, arheolog Julka Kuzmanović Cvetković, iz prokupačkog muzeja, istoričar Aleksandar Nikezić iz Centra za kulturu u Aleksincu i arheolog Petar Milojević iz Arheološkog instituta u Beogradu.

U okviru izložbe predstavljena je i publikacija "Poznoneolitska i ranoeneolitska figuralna plastika iz severnih oblasti centralnog Balkana".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)