ZAVESU ĆE PODIĆI BELGIJSKI "TRAGOVI": Sve spremno za otvaranje 54. i 55. Bitefa u Beogradu

Vukica Strugar

12. 09. 2021. u 12:30

SVEČANO otvaranje 54. i 55. Bitefa biće na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta 15. septembra sa predstavom "Tragovi" (belgijske trupe "Ultima ves").

ЗАВЕСУ ЋЕ ПОДИЋИ БЕЛГИЈСКИ ТРАГОВИ: Све спремно за отварање 54. и 55. Битефа у Београду

Foto Tanjug

U ovoj po svemu neobičnoj godini, prethodiće mu čak dva dana Prologa: festivalska premijera ostvarenja Living room nemačkog reditelja Ersana Mondaga u izvođenju Beogradskog dramskog 13. septembra, dok će dan kasnije na istoj sceni biti odigran i već viđen "Cement Beograd" Sebastijana Horvata.

- Dan Prologa nas uvodi u teme i estetike Festivala, otuda i ova dva naslova - ističe Ivan Medenica, selektor i umetnički direktor Bitefa. - Ersan Mondag je na našem festivalu bio 2017. sa dve predstave, kasnije i kao član žirija. Living room je drugi deo njegove trilogije. Prvi je izveden u Gentu (Belgija), za treći ne znamo gde će biti, ali će se svakako svi naći na jednom mini-festivalu i odigrati u celini.

Kako objašnjava selektor, Living room je u formalno-vizuelnom smislu spektakularni spoj "kemp" poetike na način Pedra Almodovara i magijskog realizma:

- To je idealni kontekst za razvoj priče o životu, starenju, gubljenju nade, smrti - kaže Medenica. - Glavnu junakinju, opersku pevačicu Katarinu Malković, vidimo na početku karijere i 40 godina kasnije. Predstava se ne bavi konkretnim političkim temama, ali brani stav da su žene najveće žrtve ratnih stradanja. U predstavi značajno mesto ima i slika "Osvajanje Beograda" Katarine Ivanović, iz prve polovine 19. veka...

Foto Dragana Udovičić

Scena iz predstave "Living room"

Glavnu junakinju igra prvakinja BDP Vesna Čipčić, koja za kaže da je kruna sezone u kući na Crvenom krstu:

- Kao glumica doživela sam nekoliko "šokova". Već na prvoj probi zatekla sam kompletan dekor, svetlo, ton, kostim, do rekvizite! Zatim, bila sam iznenađena kad mi je reditelj rekao da predstava nema teksta. Posle svega tri-četiri probe i susreta sa Ersanom, shvatila sam da mi tekst zapravo ne treba. To zadovoljstvo, da ne morate da kažete, a sve odigrate, veoma je glumački uzbudljivo. Junakinju u mladosti igra Iva Ilinčić, a u predstavi su i Ljubomir Bulajić i Aleksandar Jovanović.

Za sada je izvesno da se na festivalu neće pojaviti predstava "Pluća" slovenačkog reditelja Žige Divjaka, kao ni "Neprijatelj naroda" Tomasa Ostermajera, a organizatori "stežu pesnice" da zbog aktuelne epidemiološke situacije ne bude otkazan još neki naslov. Susretu s novinarima prisustvovao je i Kun Adam, ambasador Belgije u Srbiji, koji je izjavio da se nada da se ovakve okolnosti dešavaju u skladu s nazivom trupe "Ultima ves", što u prevodu znači - "poslednji put".

Inače, festival na kome značajno mesto ima tema zaštite životne sredine, svečano će otvoriti Svetlana Bojković, glumica i od skora ekološka aktivistkinja.

 

ŽIRI

STRUČNI žiri biće u "stopostotnom" ženskom sastavu: njime predsedava Šermin Langhof (Nemačka), a ostale članice su Lucija van Hetern (Holandija), Agata Juniku (Hrvatska), Sesilija Djurberg (Švedska) i Jovana Tomić (Srbija).

NOVI AMBASADOR

UOČI svečanog otvaranja ovogodišnjeg Bitefa u Jugoslovenskom dramskom, biće održan koktel dobrodošlice na kome će se, otkrivaju organizatori, prvi put pojaviti u javnosti i novi ambasadar EU u Srbiji Emanuel Žofre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista