SLIKE PRED KOJIM SE DIVIMO: Izložba Vladimira Veličkovića u Modernoj galeriji Valjevo u okviru programa "Jedan autor jedna slika"

Branko Puzović

25. 07. 2021. u 09:17

U MODERNOJ galeriji Valjevo, u okviru programa "Jedan autor jedna slika", juče je otvorena izložba Vladimira Veličkovića (1935 - 2019) - "Efekat Feniks".

СЛИКЕ ПРЕД КОЈИМ СЕ ДИВИМО: Изложба Владимира Величковића у Модерној галерији Ваљево у оквиру програма Један аутор једна слика

Foto V. Jovanović

Prikazano je njegovo delo "Prostor Figura VII", iz zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti.

Akrilik na platnu, dimenzija 300 sa 195 centimetara, pripada ciklusu slika "Prostor", označenih različitih signaturama, koje su nastale tokom sedme i osme decenije prošlog veka. Izložba "Efekat Feniks" biće otvorena do 20. septembra.

- Kada gledate Veličkovićeve slike, pretpostavljam da većina ima isti stav, da su to slike pred kojima se divimo - rekla je istoričarka umetnosti Nataša Kristić na otvaranju izložbe. Divimo se likovnosti, konstrukciji, načinu na koji su nastale, ali bi ih retko ko poneo kući. Upravo zato što one predstavljaju neku formu epicentra nasilja, agresije i svega razornog što, na  žalost, obitava u ljudskoj prirodi. Veličković ima jednu neobičnu tvrdnju, kaže da slika agresiju upravo zato što je njen svedok. On ne smatra da agresiju treba veličati, ali smatra da je agresija ono na šta treba upućivati.

Vladimir Veličković (1935 - 2019), Foto V. Jovanović

Nataša Kristić istakla je da se metastaza nasilja i odsustvo žudnje za posedovanjem slike nameću kao primarne asocijacije vezane za slikarski opus Vladimira Veličkovića, koji je inače diplomirao 1960. godine na Arhitektonskom fakultetu u rodnom Beogradu. Od 1962. do 1963. godine bio je saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu.

- Njegovo slikarstvo otvara jednu od primarnih teza vezanih za pripadnike ljudskog roda, da bez obzira na to što smo sebe označili kao umna bića, što nam je razum dat kao potencijal da nadiđemo naše primarne potrebe i nagone, istorija čovečanstva, svih civilizacija, uključujući i period u kom mi živimo, neprestano je ispunjena ratom - rekla je Nataša Kristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?