VIM VANDEKEJBUS NA OTVARANJU BITEFA: Čuveni belgijski koreograf dolazi u septembru sa predstavom "Tragovi"

V.V.S.

22. 07. 2021. u 15:09

DVA festivalska izdanja, 54. i 55. Bitef, održaće se u Beogradu od 13. do 25. septembra ove godine, uz učešće predstava iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea. Među poznatim autorima koji će se predstaviti u okviru glavnog programa su Tomas Ostermajer, Ersan Montag, Sebastijan Horvat, Miloš Lolić i drugi.

ВИМ ВАНДЕКЕЈБУС НА ОТВАРАЊУ БИТЕФА: Чувени белгијски кореограф долази у септембру са представом Трагови

Bitef

Jedna od najvećih zvezda festivala je čuveni belgijski koreograf Vim Vandekejbus, osnivač plesne kompanije "Ultima vez" iz Brisela, koja postoji već trideset pet godina. Rad ove kompanije je još u svežem sećanju beogradske publike po izvođenju imerzivne predstave "Pozvani" (koreografija Sepe Bajens) koja je izvedena na zatvaranju 53. Bitefa,a sam Vandekejbus je više puta gostovao na Bitefu.

Ovoga puta, njegova predstava "Tragovi" svečano će otvoriti Bitef festival, 15. septembra na sceni "LJuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Kako se najavljuje, radi se o novom projektu, usko povezanom sa jednom od dominantnih tematskih linija Bitefa koja se fokusira na ekološke teme, kao i na posledice prirodnih katastrofa za koje smo sami odgovorni. Predstava "Tragovi" je energična, duhovita i uzbudljiva koreografija sa elementima govornog teatra i izoštrenim dramaturškim lukom, koja počinje scenom narušavanja prirodne ravnoteže a završava se komičnom, ali pretećom scenom "osvete prirode".

Vim Vandekejbus će, kao veliki prijatelj Bitefa, doputovati u Beograd i lično prisustvovati izvođenju koreografije "Tragovi". U organizaciji Bitefa i Stanice servisa za savremeni ples održaće i masterklas za mlade profesionalce iz oblasti plesne umetnosti i koreografije. Takođe, Vandekejbus će biti i jedan od učesnika velike međunarodne konferencije na temu klimatskih promena i kriza koje iz njih proizilaze, u organizaciji Bitefa i platforme " Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat" koja će se realizovati u okviru pratećeg programa festivala. Vandekejbus će govoriti na plenarnom panelu konferencije na kome će nastupati italijanski filozof Franko Berardi Bifo, hrvatski filozof Srećko Horvat i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)