TRI KNJIGE U LJUBINU ČAST: Moderna Galerija Valjevo predstavila dela o velikom slikaru

B. PUZOVIĆ

17. 07. 2021. u 14:52

MODERNA galerija Valjevo predstavila je nedavno tri knjige o velikom slikaru, akademiku Ljubi Popoviću, idejnom tvorcu i osnivaču ove jedinstvene kulturne institucije u gradu na Kolubari.

ТРИ КЊИГЕ У ЉУБИНУ ЧАСТ: Модерна Галерија Ваљево представила дела о великом сликару

Foto A. Sahanić

U pitanju su knjige "Platna bez štafelaja" Nataše Kristić, "Ljuba Popović - Prečnikom duše" Dragane Marković i "U korak s Ljubom" Živojina Ivaniševića.

"Platna bez štafelaja" zapravo je jubilarni katalog nastao povodom tri i po decenije Moderne galerije i 150 godina Valjevske gimnazije. U tom delu, Kristićeva na poseban način, u formi dijaloga, predstavila je Ljubino slikarstvo.

- Ljubino slikarstvo je, kao i on, jedna forma buntovništva - kaže Nataša Kristić.

- On ne pristaje da bude svrstan i u ono što je došlo kao nadovezivanje na umetnost nadrealizma, čak ni u autentično slikarstvo fantastike, koje Moderna galerija izlaže. Ljuba stalno insistira na tome, a čini se da njegova dela to i opravdavaju, da je slikarstvo jedna vrsta traganja.

SEĆANjE Autori knjiga o Popoviću, Foto B. Puzović

Knjiga "Ljuba Popović - Prečnikom duše", objavljena je na srpskom i francuskom jeziku. Sadrži biografske zapise i intervjue sa Ljubom nastale od 1998. Nekoliko godina posle prvog susreta, Ljuba je autorki predložio da zapisuje njegova sećanja, želeo je da za knjigu koja bi bila autobiografska, ali različita od ostalih monografija o njemu, budu zabeleženi njegov život, razmišljanja, doživljaj umetnosti, sveta...

- Istoriju moje knjige nije moguće napisati, bez istorije onoga kome je posvećena - naglašava autorka Dragana Marković.

- Uverena sam da će čitaoci na stranicama knjige da osete prisustvo pulsirajuće misli onoga koga više nema samo u konačnosti fizičkog.

Dokumentacija o svim izložbama

DELO "U korak s Ljubom" sadrži ogromnu dokumentaciju o svim njegovim izložbama u zemlji i inostranstvu, tekstove Nikole Kusovca, Milana Komnenića, Dejana Đorića i Srete Bošnjaka - kaže autor i priređivač Živojin Ivanišević. - Nekoliko godina, danonoćno, sa Ljubom sam, pre nego što nas je napustio, radio na brojnim knjigama. Smatram da će knjiga biti dragocena za izučavanje Ljube Popovića i njegovog dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu