ČEŽNJA ZA MIROM I ŠIRINOM: Samostalna izložba Daniele Fulgosi u beogradskoj galeriji "Kolarac"

M. KRALj

05. 07. 2021. u 10:00

OD prošle nedelje u Galeriji "Kolarac", beogradska umetnica Daniela Fulgosi, koja se bavi crtežom, grafikom, kolažom i umetničkim knjigama, predstavlja novi ciklus radova na izložbi pod nazivom "Prelaz".

ЧЕЖЊА ЗА МИРОМ И ШИРИНОМ: Самостална изложба Даниеле Фулгоси у београдској галерији Коларац

Foto Privatna arhiva

Neka dela sa ove postavke videla je novosadska publika, u Malom likovnom salonu tamošnjeg Kulturnog centra, sredinom maja.

Tom prilikom, pišući o novom ciklusu ove profesorke Falukteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Dejan Radovanović je istakao da je autorkin "emocionalno intelektualni pristup direktnih poruka i asocijacija, uvek razgovetan i artikulisan", kao i da ova nova dela karakteriše zgušnjavanje kompozicije i zasićenje faktura i prostora.

- Formalno ciklus "Prelaz" se oslanja na radove iz prethodnog ciklusa "Mere opstanka", izloženog u Galeriji "Drina" u aprilu 2018. - objašnjava za naš list Daniela Fulgosi.

- Jezik koji sam tada uvela: bestežinska kompozicija, minuciozan crtež u kombinaciji sa geometrizovanim kolažima koji su nosioci strukture same kompozicije, u sadašnjem ciklusu sam razvila.

Umetnica, koja je do sada priredila 25 samostalnih izložbi, a prva joj je bila upravo u Galeriji "Kolarac", 1993. godine, o tehnikama koje su zastupljene na aktuelnoj postavci, kaže:

- Crtež je dominantan, pun i gust, na mnogim radovima on preplavljuje ceo format. Kolaž ostaje kao dopuna, veza sa vremenom u kom živimo, geometrijski oblici pomalo imitiraju digitalnu sliku i destrukciju iste. Kolaž predstavlja neku vrstu vizuelne smetnje, upozorenje da uvek nešto postoji u drugom planu, čega često nismo svesni.

Foto I. Marinković

Rođena u Zemunu 1967. godine, ova autorka je do sada za svoj rad dobila 14 nagrada i učestvovala na više od 270 kolektivnih izložbi, a dela joj se, između ostalog, nalaze i u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

- Tematski novi radovi su povezani sa mojom podsvešću, imala sam potrebu da pokažem razne sitne opsesije, predmete i simbole koji su u njoj ostali kao trag prošlosti i mog iskustva - otkriva sagovornica.

- Veliki udeo u tome ima Jadran, Dalmacija, more, što zbog mog porekla, što zbog težnje i čežnje za širinom, mirom i ritmom koji tamo živi i koji mi stalno nedostaje.

SVI NAŠI PRELAZI

PRELAZ označava moj lični prelaz u sledeću fazu života, vezano za sve dosadašnje iskustvo, godine koje imam, ali i za višedecenijski društveni prelaz u kom je društvo u kom živim, što je njegova osnovna karakteristika. Jedna (jedina) konstanta bez stabilnosti - objašnjava umetnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)