U SUSRET VIDOVDANSKIM SVEČANOSTIMA: Književno veče u Gračanici

M.Marković

23. 06. 2021. u 16:07

POČINjU Vidovdanske svečanosti u Gračanici. Otvara ih književno veče posvećeno najstarijoj izdavačkoj kući na Kosovu i Metohiji NIJP "Panorama-Jedinstvo".

У СУСРЕТ ВИДОВДАНСКИМ СВЕЧАНОСТИМА: Књижевно вече у Грачаници

FOTO: Promo

U čitaonici imena velike Darinke Jevrić, pesnikinje koja je rođena, stvarala i večno utočište našla na Kosmetu 24. juna u 19 časova, ovim povodom biće predstavljeno najnovije izdanje časopisa "Stremljenja", takođe, i celokupni izdavački poduhvat "Jedinstva" između Vidovdana protekle i ove godine.

Prvi broj časopisa "Stremljenja" štampan je u leto 1960. godine, u Prištini. Od tada do ovih dana, kada upisuje više od dve decenije izgona iz matice, brojni srpski književnici Kosova i Metohije doživeli su svoju prvu afirmaciju. Stasavali uz stremljenja i "Jedinstvo". Ovo književno veče u dve reči nosi i svojevrsnu simboliku - da stremimo nikad potrebnijem jedinstvu.

Organizatori najavljuju bogat program u kome će o časopisu, govoriti naslednici nekadašnjih stvaralaca, književnici, urednici... Moderator praznika književne reči, koji uvodi u tradiciju obeležavanja Vidovdana je naša kolegnica Dragana Zečević, dopisnik "Večernjih novosti" sa KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije