JEDINSTVENA UVRTIRA U GODINU EVROPSKE PRESTONICE KULTURE: Pijanistkinja, Bojana Dimković o manifestaciji „Veče domaćih kompozitora“

S.B.

22. 06. 2021. u 16:31

SJAJNIM nastupom na Svetski dan muzike, u ponedeljak uveče u Kulturnoj stanici Eđšeg, beogradski Neksus trio, koji čine vrsni umetnici, Mina Mendelson (violina), mr Aleksandar Jakovljević (violončelo) i Bojana Dimković (klavir), počeo je „Festival NEO- neklasični festival klasične muzike“ koji je zapravo uveritra i predstavljanje programa za 2022. godinu u kojoj Novi Sad nosi titulu kulturne prestonice Evrope.

ЈЕДИНСТВЕНА УВРТИРА У ГОДИНУ ЕВРОПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ КУЛТУРЕ: Пијанисткиња, Бојана Димковић о манифестацији „Вече домаћих композитора“

Neksus trio Foto NSEPK

Reč je manifestaciji „Veče domaćih kompizitora“ u okviru Projekta 22, koji realizuje Fondacija NSEPK.

Pijanistkinja, Bojana Dimković, maglašava da je u čitavom projektu prisutna energija koja se prenosi na druge institucije, umetnike i publiku.

- Odjek je mnogo širi i vitalnost dolazi iz ozbiljne ideje i organizacije- kaže za „Novosti“ Dimkovićeva. - Takvim pristupom, posvećenost i strast umetnika mogu da budu vidljivi, tim pre što imamo nove, atraktivne prostore koji nude odlične uslove za nastup.

Dimkovićeva takođe ističe da je domaće savremeno stvaralaštvo izuzetno plodonosno.

- Stvaraju se unikatni ansambli koji su rezultat ličnih kontakata izvođača i kompozitora što doprinosi pomacima u repertoaru. Mislim da su kompozitori izuzetno cenjeni i van granica zemlje čemu svedoče i brojni objavljeni albumi od strane inostranih izvođača i ansambala.

- Imala sam prilike da održim izuzetne koncerte baš u Novom Sadu a pored Projekta 22 tu su Dani Barokne muzike i Barokno proleće koji su mi u lepom sećanju. Publika je imala priliku da čuje prvi resital na ranom klaviru u Srbiji u Galeriji Matice srpske, a postala sam i član ansambla za baroknu muziku „Muzika Antikva Neoplantensis“. Meni će Novi Sad uvek biti neka vrsta prestonice i iz ličnih, nostalgičnih razloga. Radujem se 2022. godini, kao umetnik i kao član publike – kaže Bojana Dimković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)