SEĆANJE NA ŠOBAJIĆA: Prva grčko-srpska umetnička kolonija na Kefaloniji

M. A. K.

22. 06. 2021. u 07:45

PRVA grčko-srpska umetnička kolonija "Argostoli 2021" biće održana od 21. do 29. juna u Argostoliju, glavnom gradu prefekture Kefalonija.

СЕЋАЊЕ НА ШОБАЈИЋА: Прва грчко-српска уметничка колонија на Кефалонији

Foto Milena Anđela

Cilj kolonije je učvršćivanje bratskih grčko-srpskih odnosa kroz izražajne forme grčkih i srpskih umetnika. Tema radova učesnika kolonije biće istorija i prirodne lepote ostrva Kefalonija, naročito u svetlu zajedničke istorije Grka i Srba.

Posebna počast biće odata grofu Leonardu III Toku, vladaru Kefalonije u 15. veku, i njegovoj supruzi Milici Branković. Prvobitno planirana za 2020. godinu i odložena zbog pandemije virusa korona, kolonija se održava na inicijativu akademske slikarke iz Beograda Bojane Dimitrijević i počasnog konzula Republike Srbije na Kefaloniji doktora Viktora Ruhotasa, uz podršku Grada Argostolija.

Učesnici su Miroslav Lazović, Hadži Nenad Miletić, Aleksa Miletić, Milena Maksimović Kovačević, Mile Pajić i Bojana Dimitrijević iz Srbije, kao i grupa umetnika domaćih umetnika sa Kefalonije. Prva kolonija biće posvećena srpskom umetniku Milošu Šobajiću, koji je nedavno preminuo od posledica zaraze virusom korona. Programom je predviđen svakodnevni individualni rad umetnika, ali i interakcija sa građanima Argostolija i turistima kroz večernje radionice.

Kolonija će, u skladu sa dobrim običajima, biti završena izložbom radova stvorenih na licu mesta, a likovi grofa Leonarda i grofice Milice biće permanetno ovekovečeni na jednom gradskom objektu. Druga grčko-srpska umetnička kolonija "Soko 2021" planirana je za oktobar 2021. godine, u manastiru Soko u blizini LJubovije u Srbiji. Biće realizovana u saradnji sa društvom "Riznica srpske duhovnosti", uz pomoć i podršku Grada Šapca (bratski grad Argostolija) i Eparhije šabačke Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)