PREMIJERA POZORIŠTA "BOŠKO BUHA": "Hajdi" najzad na sceni

M. N. M.

18. 06. 2021. u 19:44

PREDSTAVA "Hajdi", po tekstu koji je Milena Depolo napisala po motivima kultnog romana Johane Špiri, doživeće ovog vikenda dve premijere u pozorištu "Boško Buha" - u subotu u podne onu za decu, dok će u nedelju u 20 časova biti upriličena i premijera za odrasle.

ПРЕМИЈЕРА ПОЗОРИШТА БОШКО БУХА: Хајди најзад на сцени

fejsbuk Boško Buha

Sve predstave "Buhe" i dalje se igraju na sceni teatra "Vuk", gde će u subotu 26. juna u podne biti odigrana i prva repriza.

U režiji Đurđe Tešić, uloge tumače Mia Jovanović, Milica Sužnjević, Uroš Jovčić, Nemanja Oliverić, Jelena Trkulja, Boba Latinović/ Katarina Gojković i Branislav Platiša. Scenograf je Isidora Spasić, kostimograf Zora Mojsilović, kompozitor Vladimir Pejković, dok je za scenski pokret zadužen Damjan Kecojević.
Mnogi ljudi će, kao odgovor na pitanje koja im je omiljena knjiga iz detinjstva, odgovoriti da je to "Hajdi" Johane Špiri, napisana davne 1881, za vreme francusko-pruskog rata da bi zabavila i utešila ranjenike i izbeglice u tim teškim vremenima. Čim se pojavila, priča o Hajdi je svojom svežinom i ljupkošću unela nešto novo u književnost za decu - vitalnost, životni elan, inspiraciju i osećaj slobode u kome se svako dete vrlo rado prepoznaje. U današnjim vremenima, kada nam je naša planeta na najsuroviji način poručila da moramo da zastanemo i pogledamo se oči, kada su materijalistički pristup životu i otuđenost od prirode postali preovlađujući okvir u kome deca odrastaju, ova priča je posebno aktuelna i potrebna mladom gledaocu. Postoji mnogo filmskih, pozorišnih, televizijskih, pa čak i operskih adaptacija ovog romana, ali nijedna u našoj zemlji. Zato Pozorište "Boško Buha" želi da da svoj doprinos tom nizu, pogotovo s obzirom da je reč o velikom klasiku za decu, pa nema sumnje da ova priča pripada glavnoj repertoarskoj liniji Pozorišta, i čak je vrlo neobično da do sada nije postavljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista