FESTIVAL "KNJIGA NA TRGU": Prolećno izdanje sajma okuplja desetine izdavača tokom ovog vikenda

Marina Mirković

11. 06. 2021. u 16:21

PROLEĆNO izdanje Festivala knjige na otvorenom "Knjiga na Trgu" otvara se danas u 17 časova - dvadesetak izdavača predstaviće svoja izdanja uz mnogo zanimljivih programa i akcija, tokom ove trodnevne manifestacije u organizaciji Udruženja profesionalnih izdavača Srbije.

ФЕСТИВАЛ КЊИГА НА ТРГУ: Пролећно издање сајма окупља десетине издавача током овог викенда

Foto: V.N.

U paviljonu na Trgu naći će se štandovi sledećih kuća: "Akademska knjiga", "Arhipelag", "Geopoetika", "Gradac", "Gramatik", "Evoluta", "Zavet", "Zlatno runo", "Karpos", "Klio", "Kokoro", "Logos", "Makarije", "Makondo", "Odiseja", Urban Reads, "Faktum", "Finesa", "Heliks", "Hera", "Štrik" i "Makart". Gozba za knjigoljupce odvijaće se u paviljonu postavljenom na Trgu republike tokom oba dana vikenda, između 10 i 22 časa.

Među naslovima koje će na beogradskom Trgu izložiti novosadska "Akademska knjiga", urednica ove kuće Bora Babić izdvaja roman Ota Horvata "Noćna projekcija", ali i "Godine s Laurom Dijas" velikog meksičkog pisca Karlosa Fuentesa, koji je prvi put objavljen na srpskom jeziku u prevodu Bojane Kovačević Petrović.

Foto: V.N.

 

- Tu je i kapitalno biografsko i monografsko delo Gorane Raičević "Agon i melanholija. Život i delo Miloša Crnjanskog", obimna studija nedavno ovenčana nagradom "Laza Kostić", kao i knjiga nemačkog paleolingviste Haralda Harmana "Zaboravljene civilizacije" koja nas vraća u daleku prošlost i govori o 25 iščezlih i zaboravljenih kultura - navodi Babićeva.

Prvi čovek IP "Klio" Zoran Hamović poziva posetioce njihovog štanda da posebno obrate pažnju na knjigu "Vidovnjaci" Gvida van Hengela (u prevodu Jelice Novaković-Lopušine), autora koji ide tragom mladobosanca, hercegovačkog esejiste i pesnika, a potonjeg filozofa Dimitrija Mitrinovića.

- "Doba nadzornog kapitalizma" Šošane Zubof sa podnaslovom "Borba za budućnost čoveka" i u prevodu Jelene Petrović ubedljivo govori o nastanku novog oblika kapitalizma u kome su podaci najskuplja roba, i ispituje uticaj tehnološkog napretka na ekonomiju i politiku, ali i na psihologiju ljudi - dodaje Hamović, koji izdvaja i dve knjige o mučnim istorijskim zbivanjima i previranjima: "Litvanci kraj Laptevskog mora: Sećanja iz pakla sibirskih logora Dalije Grinkevičjute", u prevodu Mirjane Bračko, te "Smrt je mučan posao" Halida Halife u prevodu Srpka Leštarića.

"Zlatno runo" ponosno staje iza prvog srpskog izdanja jedne od najprevođenijih knjiga u regionu (štampan na 23 jezika), kultnog "Mediteranskog brevijara" Predraga Matvejevića, sa predgovorom Dragana Velikića. Nenad Simić oglašava se knjigom "Duhovi Srbalja", zbirkom "pripovesti u kojima se prizivaju i ovekovečuju praotačke časti, srpska mitologija i najznatnije ličnosti naše istorije, jednom rečju srpski psiho-kosmo-logos", kako navodi D. J. Danilov, recenzent ovog izdanja "Zlatnog runa".

Foto: V.N.

 

Gojko Božović iz produkcije svog "Arhpelaga" izdvaja novi biser u ediciji "Sto slovenskih romana", "Četvrtak" bugarske autorke Zdravke Evtimove, o sudbini istočnoevropskih društava posle pada Berlinskog zida, kroz priču o pet junakinja kroz čije se živote prelamaju trenuci epohalnog društvenog i istorijskog prevrata. Pod okriljem "Arhipelaga" objavljeni su i roman "Satovi u majčinoj sobi" Tanje Stupar Trifunović u čijem je središtu odnos majke i ćerke, novi istorijski roman Nikole Moravčevića "Knez Lazar Hrebeljanović", te "Prazna gnezda" - nova knjiga pesama proslavljenog glumca Radoslava Milenkovića, "tiha i intimna knjiga o ljubavi, izgovorena u ovom svetu u kome je ljubav pobegla u duboku ilegalu pred užasima svakodnevice", kako kaže Jelena Lengold.

STRIPOVI

IZDAVAČ izuzetnih stripova i grafičkih novela te odabranih ilustrovanih knjiga, "Makondo", i ovoga puta na Trg izlazi sa atraktivnim novim naslovima. Tu je treći tom kapitalnih sabranih dela Lobačeva, zatim treći integral "Starih furuna", i "Lisičja deca" - drugi deo kultnog stripa "Veštac", zasnovanog na legendarnom serijalu knjiga po kome je kreirana popularna video igra, a koji je nedavno globalno proslavila i TV serija.

Izdavačka kuća "Geopoetika" upravo je objavila knjigu Milice Bakić-Hayden "Hinduizam" sa podnaslovom "Mnogo buke oko Tog Jednog" - izvrstan, problemski ali i istorijski uvod u hinduizam, u kojem se na obuhvatan i koherentan način razmatraju svi bitni konstitutivni elementi ove velike svetske religije. Dela dvojice kultnih autora - "Prvo lice jednine" Harukija Murakamija u prevodu Divne Glumac, i "Plamen", zbirka zapisa Lenarda Koena u prevodu Vladimira Kopicla, među novijim su izdanjima "Geopoetike", kao i "Srneća leđa" Ane Marije Grbić...

"Odiseja" će na Trgu premijerno predstaviti dva nova naslova: "Stvarno koliko i ja" Hane Eštavik, prvi roman ove norveške autorke preveden na srpski, kao i novo izdanje klasika nemačke književnosti, roman "Momo" čuvenog Mihaela Endea. Na štandu "Odiseje" čitaoci će imati priliku da po sniženim cenama kupe još novih naslova, poput romana "Ljubav je ta koju ne razumemo" belgijskog pisca Barta Mujarta, tinejdžerskog hit romana i moderne Pepeljuge - "Gikarela", ili "Avantura Sebastijana, sove vegetarijanca" za najmlađe.

Iz novije izdavačke produkcije urednice "Štrika" izdvajaju nekoliko naslova, a među njima je "Asimetrija" Lise Halidej, roman sazdan od dve naizgled nespojive priče, koji otvara mnoga značajna pitanja modernog doba i dominira svetskim listama bestselera. Na štandu ove dominantno "ženske" kuće naći će se i "Krojačica" Beril Bejnbridž - roman o tome kako je zaljubiti se u nekoga koga vaša porodica ne odobrava i kako je kada se zaljubite u nekoga ko se nije zaljubio u vas, ali i nagrađivana "Ulica Katalin" Magde Sabo - dirljiva i sumorna priča o vezama koje uspostavljamo u detinjstvu, te "Moj mačkoljubivi život" - svojevrsna (auto)biografija Svetlane Slapšak "ispisana u ritmu mačjeg predenja".

Urednica u kući "Heliks" Katarina Ješić navodi da je upravo izašla iz štampe "Ponoć u Černobilju" Adama Higinbotama, sveobuhvatni prikaz događaja koji je promenio istoriju, jedne od najvećih katastrofa dvadesetog veka.

Foto: V.N.

 

"Istina o vakcinama" dr Zorana Radovanovića - reč eksperta o značaju imunizacije, "Misliti, brzo i sporo" Danijela Kanemana, psihologa ali i dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, "Prerastanje Boga" Ričarda Dokinsa, jednog od najvećih svetskih popularizatora nauke, tri su naslova posvećena naučnoj misli, a "Heliks" je izdavač i romana "Ljubavnici poliglote" - koji se može čitati i kao feministički traktat ili parabola o istoriji književnosti jer autorka Lina Vulf traga za odgovorom na pitanje "Da li je pisanje muški posao?".

"Femina Antika Balkanika" Jelene Anđelković Grašar o carici, običnoj i božanskoj ženi kao trima "ponuđenim" ženskim ulogama od antike do (da)nas, "Stari istok - o istoriji i kulturi starog istoka" Danijele Stefanović, "Moderni život u udarnom terminu - Televizija, humor i politika u socijalističkoj Jugoslaviji" čija se autorka Ildiko Erdei bavi uticajem TV serija u doba socijalizma, te izuzetna zbirka mudrosti i citata "Plutarh izreke" upotpunjena komentarima i uvodnom studijom Mirka Obradovića - naslovi su novijih izdanja "Evolute", koja će se naći na Trgu.

Među novitetima kuće "Finesa", izdvajaju se "F.O.M.O. - Strah od propuštanja" Patrika Meginisa, i "Vožnja života" u kojoj autor Robert Ajger deli lekcije koje je savladao vodeći kompaniju "Dizni" i tokom četiri decenije rada u medijima.

Pored "Nepodnošljive lakoće postojanja" i ostalih knjiga Milana Kundere, po kojima je "Gramatik" već prepoznatljiv, novo u ponudi ovog izdavača su knjige "Anegdote o srpskim piscima" i "Ruska baletska umetnost u Beogradu", a u biblioteci "Mala knjiga" (knjižice malo veće od kutije cigareta) novo je "Bogojavljenje" Matije Bećkovića

"Faktum", pored starih naslova, posetiocima "Knjige na Trgu" nudi i "Prvo, bitno" Predraga Fincija, "Postestetika" i "Haosmos Basara" Novice Milića, "Posmatrah sotonu kako poput munje pade" Renea Žirara, prepisku Filipa Davida i Mirka Kovača "Knjiga pisama 1992-1995", "Brevijar poraženih" Emila Siorana, te prvi put direktno sa norveškog preveden "Pan" Knuta Hamsuna.

"Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha" Mirjane Blagojević, u izdanju kuće HERAedu, barokno je razuđena knjiga koja meandrira od istorije do ekonomije, ipak zadržavajući svoj pravni karakter, i omogućava široko saznavanje i duboko upoznavanje sa životom Kotora i Dubrovnika. Kod istog izdavača naći će se i "novi algoritam Srbije" - "Poslovni roman" Branka Dimitrijevića i Mirjane Prljević koji su čitavu teoriju saznanja pretočili u roman, "Biti, imati, glasati" Milka Štimca, Biografija jednog psa" i "Geometrijska bajka" Olivere Olje Jelkić, a HERAedu stoji i iza 14. zbirke pesama našeg poznatog etnologa i antropologa Bojana Jovanovića "Dolazeće doba".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)