NIKOLA VUJČIĆ LAUREAT ŽIČKOG DUHOVNOG SABORA: Pesniku “zlatopečatna povelja”

G. Ć.

11. 06. 2021. u 13:02

PO tradiciji na Spasovdan, žiri Žičkog duhovnog sabora “Preobraženje 2021” koji će se ove godine po 30. put održati u Kraljevu i manastiru Žiči, odlučio je da se ovogodišnja “Žička hrisovulja”, kao najviše priznanje Sabora, dodeli pesniku Nikoli Vujčiću iz Beograda „za poeziju svedenog jezika u traganju za jedinom reči“.

НИКОЛА ВУЈЧИЋ ЛАУРЕАТ ЖИЧКОГ ДУХОВНОГ САБОРА: Песнику “златопечатна повеља”

Foto: Vikipedija

Ovo značajno književno priznanje koje podrazumeva unikatnu “zlatopečatnu povelju” i ikonu Preobraženja biće, takođe tradicionalno, uručeno dobitniku na sam dan Preobraženja Gospodnjeg - 19. avgusta, pod svodovima Spasove crkve u srednjovekovnom manastiru Žiči.

Osim književnih večeri i drugih kulturno-umetničkih manifestacija tokom Sabora, poeziji laureata biće posvećen i zbornik radova sa “okrulog stola” književnih kritičara koji se takođe održava u okviru Žičkog duhovnog sabora.

Nikola Vujčić rođen je 1956. godine u Velikoj Gradusi, na Baniji. Diplomirao je književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde i danas živi. Pesme su mu prevođene na 14 jezika, a on prevodi poeziju sa ruskog. Dobitnik je brojnih književnih nagrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)