MEĐUSOBNO POVEZANI U BRIZI: Ilustrovana knjiga Javorke Đurić "Šta ako sve ovo nije stvarno"

M. Mirković

03. 01. 2023. u 14:33

ŠTA ako sve ovo nije stvarno, pitanje je koje je zaokupljalo Javorku Đurić, baš kao i mnoge od nas, tokom meseci kada su globalna dešavanja do srži protresla i izvrnula naglavačke kako čitav svet, tako i naš pogled na njega.

МЕЂУСОБНО ПОВЕЗАНИ У БРИЗИ: Илустрована књига Јаворке Ђурић Шта ако све ово није стварно

Foto Kontrast izdavaštvo

Tokom tog perioda prepunog pitanja, dilema, dok su nas pohodile raznorazne strepnje i slutnje, Javorka se okrenula onome što radi najbolje - crtanju, a izdavačka kuća "Kontrast" njene je radove "skinula" sa mreže i preselila među opipljive korice, koje krasi naslov od kog je sve i počelo "Šta ako sve ovo nije stvarno".

Po obrazovanju inženjer organizacionih nauka, Javorka je oduvek volela da crta, ali je pravila pauze u crtanju, studirala tehničke nauke, radila u bankama u digitalnom marketingu i CRM-u... Krajem 2019. vratila se crtanju posle dugogodišnje pauze, učila softver za dizajn i prebacila se u digitalnu ilustraciju.

Foto Kontrast izdavaštvo

- Pokrenula sam @maple.things profil na "Instagramu" u martu 2020, i tu postavljala svoje prve ilustracije sa kratkim ispisima na sebi. Likovi na njima nemaju lica, prikazane su svakodnevne situacije i misli koje me okupiraju. Krenula sam sa jednostavnim linijama i oblicima i usložnjavala ih kako sam napredovala sa učenjem i vežbanjem ilustracije, ali lica su ostala nedocrtana. Profil je pratio pandemiju i osećanja povećane brige i anksioznosti u njoj i moje nošenje sa njima u partnerskim i prijateljskim odnosima. Na početku sam delila generalnije misli i poruke, ali sam se oslobađala kako sam dobijala razumevanje ljudi koji su se poistovećivali sa mnom, tako da sam sve više crtala i pisala o sve ličnijim stvarima. Direktan prevod naziva mog profila jeste "Javorkine stvari" i očekivala sam da će one ostati samo moje, ali to što se u kratkom roku toliki broj pratilaca poistovetio sa mojim razmišljanjima i osećanjima poput socijalne anksioznosti, usamljenosti, straha, pokazalo je da smo svi mi na istom mestu, na internetu, međusobno povezani u brizi, zajedno u nečemu nepoznatom...

Foto Kontrast izdavaštvo

Polako se, kaže Javorka, gradila zajednica na tom profilu, pre svega žena koje su dale najveću podršku:

- Knjiga sadrži osamdesetak ilustracija od kojih je desetak novih. Podeljene su u devet tematskih celina koje se bave detinjstvom, odraslim životom, brigom, slobodnim vremenom, prijateljstvom, vezom, nadom. Pored svake ilustracije nalazi se i misao koja je dopunjuje. Ta knjiga predstavlja prikaz mojih dvadesetih i mojih ličnih borbi i sitnih radosti. Želela sam da prikažem svoje iskustvo, a ispostavilo se da je to iskustvo velikog dela moje generacije. Knjiga daje mrak i nadu i pokazuje da jedno ne može bez drugog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)