SVEDOK BURNOG VREMENA: Knjiga Gorana Perčevića "Momentum" o važnim istorijskim ličnostima

D. Matović

26. 12. 2022. u 11:30

GLAVNU ulogu u knjizi "Momentum - Sve ima svoje vreme" imaju verski, državni i politički lideri, vladari iz senke, najpoznatiji bankari i ekonomisti sveta sa kojima se nekadašnji političar i sadašnji direktor "Interkomerca" Goran Perčević susreo tokom svoje karijere.

СВЕДОК БУРНОГ ВРЕМЕНА: Књига Горана Перчевића Моментум о важним историјским личностима

Foto iz knjige"Momentum"

U njegovim proživljenim esejima, koje je objavio izdavač "Vukotić Medija", čitaoci mogu da saznaju kakva je bila naša spoljna politika u veoma važnom istorijskom periodu, o kojem, inače, ima malo neposrednih i autentičnih zapisa.

Perčević piše i o ličnostima koje je sretao kada je njegova politička karijera okončana. Junaci eseja su: Šimon Peres, Dejvid Rokfeler, Oskar Lafonten, Barak Obama, Pol Krugman, patrijarh Kiril, Vladimir Putin, Genadij Zjuganov...

- Oni su samo junaci priča koje nose poruke - navodi Perčević - Dejvid Rokfeler - o svrsi nagomilavanja bogatstva, Obama - o tome kako je u životu sve moguće, Putin, Mihalkov, Zjuganov - o tome kako ostati svoj, ali uhvatiti korak sa vremenom, Peres - o ulozi malih naroda... Te priče su značajno uticale na oblikovanje mog pogleda na svet.

Učesnici događaja o kojima je Perčević pisao su i ličnosti koje su svojim idejama i angažovanjem u politici, ekonomiji, kulturi i umetnosti oblikovali današnju Srbiju. Među njima su Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević, Mihailo Marković, Dragoslav Avramović, Borka Vučić, patrijarh Irinej... Autor otkriva i detalje o pregovorima o Kosovu, o tome koliko je u politici važno prepoznati i iskoristiti istorijske prilike, kao i da li su se balkanski narodi morali sukobiti da bi se ponovo ujedinili. Kako je akademik Matija Bećković primetio, i Perčević je, kao i on, napisao svoju autobiografiju o drugima, a ti drugi su neke od najistaknutijih ličnosti našeg doba.

Foto iz knjige"Momentum"

- Pišući o drugima, Goran je upoznao sebe - istakao je Bećković.

Diplomata Dragan Bisenić je ocenio da je autor istakao važnost smisla ljudskog delovanja, ljudske istorije i uloge pojedinca u njoj.

- Nesumnjivo izuzetno važan svedok našeg vremena latio se vrlo delikatnog, koliko i izazovnog zadatka da sećanja na ljude i dane u kojima je bio veoma značajan politički delatnik pretoči u rukopis koji će bez sumnje postati istorijska građa prvog reda - ističe Dragan Simeunović. - Kao mlada nada istorijski posrnule levice, u službi odbrane poslednje evropske tvrđave socijalizma koju je tada oličavala Miloševićeva Srbija, Perčević je odano vojujući u bici koja je bila vidno unapred izgubljena, ne samo sretao svetski važne ličnosti, nego iz pozicije "špic-igrača" sa njima vodio razgovore kakve nisu vodili ni oni koji su bili formalno iznad njega.

Foto iz knjige"Momentum"

Profesor dr Darko Tanasković smatra da je autorova najveća zasluga u tome što na promišljenim primerima istovremeno pokazuje šta smo, možda, svojevremeno propuštali da shvatimo i kako bismo na osnovu tog iskustvenog saznanja u nekim budućim odlučivanjima mogli celishodnije postupati - ostajući svoji.

- Da mali narodi mogu imati veliku ulogu u svetskoj istoriji, no da ta uloga može imati i ogromnu cenu, verovatno je najdragocenije, ali i najteže saznanje do koga je pisac na svom životnom hodočašću, opisanom u ovoj knjizi došao - navodi episkop pakračko-slavonski Jovan (Ćulibrk).

Svedočanstvo o burnim godinama i različitim istaknutim ličnostima te epohe je, po mišljenju akademika Slavenka Terzića, živopisan i dragocen prilog slici istorijskog raskršća.

- Beležeći brižljivo besede sa ličnostima različitih podneblja i kultura, pisac je istovremeno doneo i dosta detalja o sebi i svom političkom i duhovnom identitetu - kaže Terzić.

ISTINE O LjUDSKOM DRUŠTVU

KROZ deset naoko raznovrsnih priča o susretima sa afirmisanim stvaraocima iz raznih društvenih oblasti, afirmišu se nezastarive istine o ljudskom društvu, njegovim stremljenjima da se samospozna i lakše izlazi iz teškoća s kojima se stalno suočava - kaže Vladislav Jovanović, nekadašnji ministar inostranih poslova. - Dominiraju teme o duhovnosti, istoriji, ekonomiji, složenosti politike, položaja malih naroda, pravednosti društava i hroničnoj izloženosti balkanskih naroda interesima velikih sila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!