TEROR BANDE LUDOG KLINCA: Tinejdžer je donosio strah, živeo brzo i sve platio u sačekuši

Novosti online

25. 05. 2021. u 19:32

Živi brzo i umri mlad. Samo što se u Beogradu pod "umri mlad" podrazumevalo - budi izrešetan na pločniku.

ТЕРОР БАНДЕ ЛУДОГ КЛИНЦА: Тинејџер је доносио страх, живео брзо и све платио у сачекуши

Foto: Jutjub

Ovo je moto iz devedesetih koji je sledio Đorđe Blagojević. Tinejdžera kog je malo ko znao po imenu i prezimenu. Jer on bio i ostao Ludi Đole. Mladić koji je za sobom ostavljao pustoš i strah. Izrešetan je na motoru u Požeškoj ulici. Ubica je u automobilu stao pored njega na crvenom svetlu semafora i sasuo rafal. Ludi Đole je otišao u istoriju podzemlja.

Sve je počelo od jednog lokalnog mangupčića iz Kumodraža, koga su prvo zvali "Mali". Onda je napunio 17 godina i došao februar 1996. kada je dobio nadimak "Ludi". Za nepuna dva meseca Đorđe Blagojević i njegova grupa počinila je seriju nasilnih napada, od ranjavanja, preko kidnapovanja, pa da otimačine i pljačke.

Prvi na meti Ludog Đoleta bio vlasnik lokalanog mini-marketa. Gazda je 25. febrauara traženi reket odbio da plati, ali se Blagojević vratio i sasuo u njega ceo šaržer iz pištolja. Tako je počelo...

Odmah je policija raspisala poternicu za njim. Njegova akcija se nastavila. U noći 5. marta bacio je "kašikaru" na automobil "opel kadet". Povređenih nije bilo ali je vozilo uništeno. U međuvremenu, oteo je lokalnog kriminalca iz Bloka 70 i držao ga u gepeku. Ludi Đole je 11. marta 1996. pokušao je da ubije Gorana Marjanovića Franju. U pucavi ispred kafića "Stefanel", Marjanović je teško ranjen u stomak, kao i dve devojke koje su bile sa njim u društvu. Oteo mu je zlatni lanac i pejdžer.

Nedelju dana kasnije pucao je na Ljubomira Zorića (19), koji je sa devojkom izašao u grad. Pucao je na njega iz automobila u pokretu, a vozilo je imalo diplomatske tablice. Serija se nastavila...

Cunerov kafić

ZEMUNAC Jovan Guzija Cuner je posle smrti Ludog Đoleta na Bežanijskoj kosi otvorio kafić posveđen njemu. Nazvao ga je “Đorđo” a na ulazu je bila fotografija motora koji je vozio u trenutku ubistva. Cunera su oktobra 2002. godine ubili pripadnici “zemunskog klana”.

Upao je 21. marta u jedan butik u Ulici braće Jerković. Sa kratežom u ruci od prodavca je tražio pazar. Kada je video da je kasa prazna, besan je pretukao prodavca i sa rafa uzeo dva zlatna lanca, sat, pištolj, pejdžer i mobilni telefon. Usledila je i burna noć 27.marta. U naselju Medaković ranio je Milivoja Zeljića i odmah pobegao u Novi Beograd. Na uglu ulica Jurija Gagarina i Agostina Neta oteo je "folksvagen korado" i vlasniku sva dokumenta i pejdžer.

Dva dana kasnije, ponovo iz automobila u pokretu, u ulici Indire Gandi pucao je i ranio Nenada Veselinovića. A, 2. aprila na meti grupe je bio i Dragan Kovačević. Njega su ranili u Jurija Gagarina.

Policija je nekoliko puta dobijala dojave gde se krije. Ali uvek je uspevao da pobegne. U poslednjoj akciji hapšenja učestvovalo je čak 100 policajaca. To se dogodilo u Tržnom centru "Piramida" u Bloku 44. Iako je centar bio opkoljen, prošunjao se pored policajaca i odjezdio automobilom koji ga je čekao na parkingu. A policajci su satima pretreživali "Piramidu" u nadi da će ga uhvatiti. 

Shvativši da mi je u Beogradu vruće, i da su uhapšena četvorica članova bande, Ludi Đole beži u Italiju i to sa drugom Edvardom Stanimirovićem, koga su zvali Ludi Edi. Odatle beži u Grčku. I ponovo puca. Ovog puta na člana stare garde Kristijana Golubovića. Ispaljeno je više od 10 hitaca.

- U podlaktici imam ovaj metak koji me podseća na taj neuspeli atentat u Atini. Znam ko je pucao, ali sam se sažalio na njihove živote - pričao je kasnije Kristijan.

Foto: Jutjub

Edvard Stanimirović (u prvom planu) i Đorđe Blagojević

A onda bum! Ludi Đole je 2. juna 1998. godine izrešetan na Banovom brdu. Niotkuda pojavio se u Beogradu a policaja je mislili da je u Grčkoj pošto je snimljen na utamici AEK-Partizan. Niko nije znao kada se vratio iz Grčke. Ali, ubice jesu.

Te večeri Blagojević se vozio na motoru. Stao je na crveno svetlo semafora u Požeškoj ulici. Bio je na šinama. Sa leve strane prišao mu je ubica u automobilu. Ispaljen je rafal. Ludi Đole je pokošen pao. I tu se završila priča o klincu koji je terorisao Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024