OLAKŠAVAJUĆE OKOLNOSTI NISU SMANJILE KAZNU: Apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu Darku Šariću i njegovim saradnicima

N. BIJELIĆ

09. 11. 2020. u 20:29

APELACIONI sud u Beogradu potvrdio je u ponedeljak prvostepenu presudu i doneo pravosnažnu odluku kojom je Specijalni sud u decembru 2018. Darka Šarića osudio na 15 godina zatvora kao organizatora kriminalne grupe koja je trgovala narkoticima iz Južne Amerike.

ОЛАКШАВАЈУЋЕ ОКОЛНОСТИ НИСУ СМАЊИЛЕ КАЗНУ: Апелациони суд потврдио првостепену пресуду Дарку Шарићу и његовим сарадницима

Jahta kojom je švercovao kokain

Istom odlukom, Apelacija je potvrdila kazne od 15 odnosno 14 godina zatvora za drugu dvojicu organizatora, Gorana Sokovića, koji je u bekstvu i Željka Vujanovića.

U obrazloženju presude, sud je, između ostalog naveo da je kao olakšavajuću okolnost kod Šarića cenjeno to što je on porodičan čovek, dok je kao otežavajuđu uzeta u obzir kriminalna aktivnost "kojom je ostvarena organizacija na planetarnom nivou".

- Kroz kontinuirane aktivnosti, kao što je tokom postupka nesporno utvrđeno, baratalo se sa velikim količinama kokaina - navodi se u obrazloženju Apelacionog suda. - Imajući u vidu značaj otežavajućih okolnosti, olakšavajuće nisu mogle biti od takvog značaja da bi to dovelo do blaže kazne od maksimalno zaprećene zakonom, pa je osuđen na 15 godina zatvora.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je tvrdilo da je ova grupa prošvercovala skoro šest tona kokaina iz Latinske Amerike u zemlje Zapadne Evrope. Prvobitno, Šarić je bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je tu presudu ukinula Apelacija i postupak vratila na novo suđenje.

Nakon ponovljenog postupka, Specijalni sud je Šariću izrekao pet godina manje zatvora uz obrazloženje da su ovog puta primenili zakon iz 2005. koji je blaži za počinioce. Prema njemu, zaprećena kazna za trgovinu narkoticima je od pet do 15 godina. Inače, Pljevljak je u pritvoru od sredine marta 2014. godine kada se predao srpskim vlastima. Prethodno je pet godina bio u bekstvu.

OSUĐEN I ZA PRANjE PARA

ŠARIĆ je krajem jula osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih prodajom narkotika. Na ovu presudu pravo žalbe Apelacionom sudu imaju sve strane u postupku, nakon čega će oni razmatrati prvostepenu odluku.

Tokom procesa je utvrđeno da su Šarić i ostali novac od kokaina uvodili u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo poreklo investirajući ga u kupovinu pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?