SRBIJA ZEMLJA TRANZITA: Trgovina ljudima za virus ne mari, a JEDAN podatak posebno ZABRINJAVA

S. J. MATIĆ

01. 08. 2020. u 22:00

PREMA podacima Stejt departmenta, čak 62 odsto žrtva trgovine ljudima u Srbiji je maloletno, a 97 odsto ih je ženskog pola.

СРБИЈА ЗЕМЉА ТРАНЗИТА: Трговина људима за вирус не мари, а ЈЕДАН податак посебно ЗАБРИЊАВА

Foto: Depositphotos

U 82 odsto slučajeva reč je o seksualnoj eksploataciji, 12 odsto je prinuđeno na rad, a šest odsto je naterano na krivična dela.

U nedavno objavljenom izveštaju, Srbija je i dalje zemlja tranzita u trgovini ljudima, ali i zemlja destinacije, što znači da se u njoj dešava eksploatisanje žrtava. Najveći broj ih je upravo iz Srbije, a iz inostranstva su iz Malija, Nigerije, Pakistana...

Iako se očekivalo da zbog virusa korona i gotovo zaustavljenog saobraćaja između država može da se smanji trgovina ljudima, upućeni kažu da se to nije desilo. Aleksandra Urošević iz fondacije "Unitas" kaže da je to kriminalcima samo postao veći izazov:

- Njihovi kanali funkcionišu i uopšte ih nije lako otkriti. Regrutovanje žrtava odigrava se na internetu, a glavno vrbovanje je na društvenim mrežama. Ciljna grupa su osobe od 11 do 25 godina. Sama trgovina i prodaja, kako oružja i narkotika, tako i ljudi, odvija se preko "dark veba", nevidljivih kanala. Policija ne može da ih locira, niti da im pristupi, jer oni koriste i svoj šifrovani jezik.

Urošević ukazuje da se 73 odsto devojčica i mladih žena žrtava trgovine ljudima koristi za seksualnu eksploataciju, dok dečake uglavnom koriste za učešće u ratovima ili za rad na građevinama. Ostale teraju na rad u domaćinstvu, prošnju, ili je u pitanju nelegalno usvojenje i kriminal pod prinudom.

BLAGE KAZNE

ALEKSANDRA Urošević nam kaže da su kazne koje se izriču trgovcima ljudima i dalje blage. U poslednjih godinu dana u 73 odsto presuda za trgovinu ljudima izrečena je kazna manja od tri godine, a u 20 odsto slučajeva bila je do pet godina. Najveća kazna koja se može izreći je 12 godina zatvora, a u proteklom periodu bio je čak i jedan broj uslovnih kazni.

Prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, u prvih šest meseci ove godine bilo je 59 prijava, a identifikovano je 29 žrtava trgovine.

Hristina Piskulidis iz organizacije "Astra" kaže nam da poslednjih meseci trgovina ljudima zbog pandemije korone ulazi još više u "andergraund" prostor:

- Veći je prelazak na internet i uslovno rečeno usluge žrtava su manje vidljive. Zato se slučajevi teže otkrivaju. Kontrole na granicama jesu pojačane, ali je pažnja usmerena u drugom pravcu, ka virusu.

Hristina kaže da je prošle godine u Srbiji identifikovano samo 39 žrtava, dok se u Holandiji, recimo, godišnje otkrije oko 1.000 žrtava.

- To ukazuje da je sistem kod nas negde zakazao. Ono što vidimo kroz zvanične brojke u realnosti je desetostruko više. Dominantan vid je seksualna eksploatacija, a granice se sve više spuštaju tako da je poprilično i ugroženih devojčica od 12-13 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024