NOVI DETALJI O LIKVIDACIJI NAVODNOG VOĐE "ŠKALJARSKOG KLANA" JOVANA VUKOTIĆA: Ruka smrti vođena iz Španije?

E. H.

10. 09. 2022. u 09:00

OKOLNOSTI pod kojima je preksinoć, oko 20 časova, u Turskoj ubijen navodni vođa "škaljarskog klana" Jovan Vukotić (42) još se istražuju.

НОВИ ДЕТАЉИ О ЛИКВИДАЦИЈИ НАВОДНОГ ВОЂЕ ШКАЉАРСКОГ КЛАНА ЈОВАНА ВУКОТИЋА: Рука смрти вођена из Шпаније?

Foto: Shutterstock

U trenutku zločina, on je, navodno, bio u automobilu (nagađa se da je reč o taksi vozilu), kao i da je bio u društvu nevenčane supruge i ćerkice.

Kako je preneo sajt sozcu.com.tr, Vukotić je usmrćen u Šišliju, u Istanbulu, dok je bio u automobilu sa porodicom. U jednom momentu, pored njegovog vozila zastala su dva napadača na motociklima. Ispalili su pet hitaca iz pištolja od kojih su četiri pogodila vođu "škaljarskog klana".

Istanbulska policija pokrenula je istragu povodom ovog zločina. Turski medije prenose da je istragu preuzelo Odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala.

Za manje od tri meseca, Vukotić je treći i najvažniji pripadnik ovog kotorskog klana koji je "pao" kao žrtva krvavog mafijaškog rata.

Crnogorski mediji objavljuju da je tamošnjoj policiji nezvanično potvrđeno da je ubijen ovaj Kotoranin, ali nema nijednog drugog detalja. Posebno iznenađuje činjenica da su turski mediji tek juče po podne počeli da objavljuju detalje o ubistvu, iako su svojevremeno naširoko izveštavali o Vukotićevom hapšenju 2018. godine.

Foto: Printscreen

Jovan Vukotić

- Vukotić je treća i, ako tako može da se kaže, "najveća" žrtva "škaljarskog klana", jer je, praktično, slovio za vođu ove kriminalne ekipe - navodi izvor "Novosti". - Sredinom juna ubijen je u Budvi Milić Minja Šaković, onda je 21. avgusta na hrvatskom ostrvu Pag likvidiran Goran Vlaović, koji je važio za osobu blisku "škaljarcima". Pre dva dana, presudili su i Vukotiću, koga su pokušavali da usmrte nekoliko puta.

Operativna saznanja bezbednosnih službi iz regiona govore da je sva ova ubistva, kao i samu organizaciju likvidacija, finansirao odbegli "kavčanin" Radoje Zvicer. Navodno, glavni "planer" svih ovih zločina je Beograđanin, kojeg duže vreme traži srpska policija, a trenutno se skriva u Španiji.

- Postoje jake indicije da je njegovo skrovište u Madridu, kao i da su neki od egzekutora, kao i njegovi pomagači, prethodno bili na ovoj teritoriji, a potom su razaslati na tri strane - objašnjava naš sagovornik. - Te maršrute su bile ka Crnoj Gori, Hrvatskoj i Turskoj. Redosled egzekucija nije bio planiran, već se čekao najpogodniji momenat. Prema nekim informacijama, ima još nekoliko "meta" čiju je smrt zatražio vrh "kavačkog klana".

Sticajem okolnosti, 17. juna prvi je usmrćen Šaković i to tako što više nije hteo da se čuva i bude oprezan. Sedeo je u svom lokalu kod zidina Starog grada u Budvi, kada mu je iznenada prišao muškarac, maskiran u belo i zapucao. Ubio ga je na mestu. Crnogorska policija je vrlo brzo označila osumnjičene za ovu egzekuciju, iako to javno nije saopštila.

Foto: Tanjug

Mesec dana kasnije, raspisane su crvene Interpolove poternice za Kragujevčaninom Duškom Tanaskovićem (28) i Beograđaninom Lukom Pilčevićem (22) sa Karaburme. Ovaj drugi, po navodima crnogorske policije, označen je kao direktni izvršilac zločina.

- Interesantno je da je Tanasković, koji je u Srbiji robijao zbog više krivičnih dela, od razbojništva do krađa i trgovine narkoticima, istovremeno i registrovani narkoman - objašnjava naš izvor. - To, možda, objašnjava i manjak pažnje zbog čega je on kao saučesnik vrlo brzo identifikovan. Naime, njega su na trotinetu snimile kamere za video-nadzor na nekoliko objekata u Budvi, posebno oko Starog grada. Idući tim tragom, utvrđeno je da je on upravo u Budvi kupio trotinet i da je tom prilikom priložio ličnu kartu, koju je prodavac fotokopirao.

Ubrzo se došlo i do direktnog izvršioca, a crnogorski istražitelji sumnjaju da je Pilčević, poznatiji kao Luka sa Karaburme, koji je, navodno, blizak jednoj kriminalnoj ekipi sa Vračara, usmrtio Šakovića.

Egzekucija u hrvatskom letovalištu na Pagu usledila je dva meseca kasnije. Goran Vlaović, koji je prema operativnim podacima bezbednosnih službi, blizak ne samo sa "škaljarcima", već važi i za desnu ruku Filipa Koraća, ubijen je u zoru 25. avgusta dok je izlazio iz noćnog kluba. Kao direktni egzekutor, nekoliko trenutaka kasnije, uhapšen je Duško Tanasković. Tada je javnost i saznala da je za njim raspisana poternica zbog učešća u ubistvu Minje Šakovića. Sam je to ispričao hrvatskim istražiteljima.

I dok je Pilčević bio donekle poznat u kriminalnim i navijačkim krugovima, posebno onim koji su se naslanjali na "Principe" Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, o samom Tanaskoviću se vrlo malo znalo.

- On je pronađen kao neko ko bi za određenu svotu novca, svega nekoliko hiljada evra i drogu, pristao da okrvavi ruke - navodi naš sagovornik. - Slično njemu, angažovan je i Lazar Ilić iz Kraljeva, koji je optužen za ubistvo Aleksandra Šarca u Beogradu, kao i za pripremanje ubistva Marka Ljubiše Kana u Budvi. Sumnja se da su i Tanaskovića i Ilića angažovale iste osobe, a reč je o ljudima bliskim "kavčanima". Ipak, postoje podaci da ni jedan a ni drugi, kao ni Pilčević kod Šakovića, nisu znali ko je zapravo meta i koga treba da ubiju. Nisu slutili da su to visokopozicionirani ljudi suprotstavljene ekipe. To im se ne govori kako se ne bi uplašili.

U ovom trenutku, najmanje informacija ima o ubistvu Vukotića. O tome će se više znati narednih dana. Da li je ovom likvidacijom zadat i poslednji, najteži udarac "škaljarskom klanu" teško je sada licitirati. U krvavom ratu, koji traje od februara 2015. do danas, na obe strane je ubijeno više od 50 ljudi. Ovaj mafijaški sukob je danas poprimio i obrise krvne osvete.

VREBALI GA IZ KANALA ZA VODU

PREMA podacima iz crnogorskog tužilaštva, Vukotić je trebalo da bude likvidiran u aprilu 2020. dok se nalazio u istražnom zatvoru u Spužu. Dvojica osumnjičenih su imala zadatak da osmatraju njegovo kretanje i sobu sakriveni vegetacijom u odvodnom kanalu za vodu. Veruje se da su čekali da se Vukotić pojavi na prozoru, nakon čega su planirali iz puške s optičkim nišanom da pucaju u njega. U pripremi aktivnosti pomagao im je, kako se tvrdi, jedan zatvorski službenik. On je, navodno, imao zadatak da onemogući Vukotiću da beži kada likvidatori otvore vatru.

NEKO POMAŽE LOCIRANjE

- PREMA određenim analizama, urađenim posle nekoliko likvidacija počinjenih u regionu, došlo se do informacija da postoje osobe iz bezbednosnog sektora, crnogorske policije ili Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), koje i dalje "pomažu" ove krvave aktivnosti "kavačkog klana" - kaže izvor "Novosti". - Postoje indicije da oni lociranjem pomažu u pronalaženju odbeglih "škaljaraca". Najlakše je do njih doći preko žena i devojaka, odnosno bliskih članova porodice, praćenjem komunikacije i međusobnih kontakata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!