SARADNIKA DARKA ELEZA IZRUČUJU BIH: Vladan Pejušić osumnjičen za dva ubistva, advokati traže da mu sude u Srbiji

Z. U.

12. 07. 2022. u 08:30

VIŠI sud u Beogradu doneo je odluku da se Vladan Pejušić, koji je promenio ime u Mirko Vukmirović, navodno bliski saradnik Darka Eleza, izruči pravosuđu Bosne i Hercegovine.

САРАДНИКА ДАРКА ЕЛЕЗА ИЗРУЧУЈУ БИХ: Владан Пејушић осумњичен за два убиства, адвокати траже да му суде у Србији

Foto: Privatna arhiva

On je uhapšen marta ove godine, po međunarodnoj poternici, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Siniše Miličevića Tigra i Miloša Ostojića u Istočnom Sarajevu. Njegovi branioci smatraju, međutim, da je njemu ugrožen život u BiH i da postupak treba da se vodi u Srbiji.

Pejušić, koji je tokom skrivanja promenio ime, lociran je i priveden u zajedničkoj akciji Uprave kriminalističke policije MUP Srbije i policije Republike Srpske.

- Doneto je rešenje, kojim je jednim delom dozvoljeno izručenje našeg klijenta, dok je jednim delom molba odbijena - pojašnjava advokat Goran Karadarević. - Ono što je problem jeste činjenica da u spisu predmeta postoje jasni dokazi koji direktno upućuju da je našem klijentu život ugrožen ukoliko bude izručen u BiH. On strahuje najviše zbog toga što je ta ugroženost zasnovana na spoju lica iz kriminogene sfere i policije u BiH. Zbog ovoga ćemo se do kraja boriti da se njemu, ako je potrebno sudi u Srbiji, da ga sasluša ovdašnji tužilac. Ako je potrebno, obratićemo se i međunarodnim institucijama.

Prema rečima Karadarevića, Srbija je potpisnica Konvencije protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka, kao i Konvencije o sprečavanju mučenja i nečovečnih ili ponižavajućih postupaka i kažnjavanja.

- Evropski sud za ljudska prava je jasan u stavu da se ne sme dozvoliti izručenje lica na teritoriju gde su mu ugroženi život ili telo - navodi Pejušićev branilac. - U konkretnom slučaju, u pitanju je i jedno i drugo. Mirko Vukmirović se sve vreme, pa i u vreme kritičnih događaja nalazio u Srbiji. Njemu se na teret stavlja da je navodno radnje preduzimao na teritoriji Srbije. On je apsolutno spreman da sve što ima kaže tužiocu, ali u Srbiji.

Bilateralni sporazum o izručenju između Srbije i BiH govori da se izručenje može uskratiti ukoliko je delo počinjeno u Srbiji - objašnjava Karadarević. - Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i zabranjuje izručenje u toj situaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!