VUKOTIĆ NA OPTUŽNICI: Aktivirana dokumentacija Evropola trese crnogorsku policiju

V. K. / S. Đ.

08. 05. 2022. u 08:15

SPECIJALNO tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića iz Kotora jer je zajedno sa Jankom Vukadinovićem formirao kriminalnu organizaciju čije je članove podstrekavao na likvidacije pripadnika suprotstavljenog "kavačkog klana", među kojima su Slobodan Kašćelan, Veljko Belivuk i Marko Miljković.

ВУКОТИЋ НА ОПТУЖНИЦИ: Активирана документација Европола тресе црногорску полицију

Foto Libertas

Tvrdi se da je za ova ubistva Vukotić bio spreman da plati četiri miliona evra. Zbog planiranih likvidacija pomenute trojke početkom jula prošle godine podignuta je optužnica protiv Vukadinovića. Viši sud u Podgorici će narednih dana zakazati ročište za kontrolu optužnice, a termin ročišta još nije određen.

Afera koju je aktivirala dokumentacija Evropola o vezama crnogorskih policajaca sa kriminalnim klanovima se ne stišava u Crnoj Gori. Juče je "pukla" vest da su najmanje dve policije zemalja u regionu u posedu transkripta razgovora i komunikacija pojedinih pripadnika crnogorske policije sa kriminalnim klanovima. Prema nezvaničnim saznanjima prošle godine je tadašnji direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Vukšić vratio sina Zorana Lazovića (nekadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije) Petra u tu agenciju! Mlađi Lazović se sumnjiči za učešće u kriminalnim radnjama i saradnju sa "kavačkim klanom", što je zavedeno u dokumentima Evropola a kasnije dostavljeno crnogorskom bezbednosnom sektoru.

Jovan Vukotić i Radoje Zvicer, Foto Privatna arhiva

Prema saznanjima Evropola švercom kokaina su se bavili aktivni policijski službenici Petar Lazović i Ljubo Milović, kao članovi su "kavačkog klana". Oni su uključeni u transport droge iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju. Njih dvojica su navodno bila uključena i u šverc oružja u ime "kavačkog klana". U isto vreme, Lazović i Milović su za isti klan švercovali i cigarete. Pretpostavlja se da Milović poseduje bankovni račun sa iznosom od 48 miliona evra zarađenih upravo švercom kokaina.

- Kada su 17. januara 2021. godine, Veljko Belivuk i Marko Miljković sleteli u Crnu Goru, kako bi prisustvovali proslavi koju je organizovao Radoje Zvicer, policajac Petar Lazović je znao za podatak da su njih dvojica pod punim nadzorom srpske obaveštajne službe i o tome je obavestio Zvicera, navodi se u dokumentu Evropola, u koji je podgorički portal "Libertas" imao uvid.

- Lazović čak predlaže Zviceru i kako da se našale sa srpskom službom - prenosi portal.

On je, navodno, obavestio Zvicera da je, između ostalih, za njihov nadzor zadužen i službenik policije Ljubo Milović, kao i nepoznata osoba pod imenom Hari koji će znati sve i informisati Lazovića o svakom događaju koji se planira, dodaje "Libertas".

Dokument Evropola sadrži, između ostalog, i transkripte razgovora dvojice policajaca sa šefom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Specijalno državno tužilaštvo je ovih dana formiralo novi predmet o vezama Lazovića i Milovića sa "kavačkim" kriminalnim klanom. Prethodno specijalni tužilac Saša Čađenović "nakon sprovođenja određenih izviđajnih radnji" 20. januara 2022. doneo je odluku da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

- Istraga usmerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije, ključni su zaključci Evropola.

Inače Radoje Zvicer, osnivač i jedan od vođa "kavačkog klana", za koji se vezuju trgovina narkoticima, ubistva i brojna druga krivična dela, nakon hapšenja grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u februaru prošle godine, nalazi se u bekstvu.

ŠTITE NOVINARA I TUŽIOCA

MINISTAR unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je da je povećan stepen zaštite glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću i direktorki i glavnoj odgovornoj urednici portala "Libertas", Oliveri Lakić. To je urađeno nakon obavljenih konsultacija sa direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom, a stepen zaštite se odnosi na mesto kretanja i mesto stanovanja.

Foto MUP

"ZLI PORUČNIK" I "KOMANDOS"

U DOKUMENTU Evropola piše da je policajac Petar Lazović, u "Skaj" aplikaciji, imao kodno ime "Junior" i "Komandos", a policajac Milović "Zli Poručnik" i "Oficir". Radoje Zvicer imao je kodno ime "Born". Dan nakon što su Belivuk i Miljković stigli u Crnu Goru, odlaze u policijsku stanicu da daju izjavu. Lazović piše Zviceru da to tako mora zbog procedure.

- Reci im, ako neki pametan policajac pokuša, na svoju ruku, da im traži da im uzmu DNK, da kažu da neće, i da zovu advokata - a advokat sam ja - napisao je, navodno, Lazović šef kriminalnog klana Zviceru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati