POVEĆANA KAZNA ZA SAOBRAĆAJKU: Rakočeviću 3 godine i 8 meseci za smrt vozača GSP i dvoje povređenih, marihuanu i bekstvo iz kućnog zatvora

Tanjug

02. 04. 2021. u 16:33

APELACIONI sud u Beogradu povećao je za šest meseci kaznu i pravosnažno osudio na tri godine i osam meseci zatvora Adama Rakočevića (23) zbog izazivanja saobraćajne nesreće u Zemunu u februaru prošle godine u kojoj poginuo vozač autobusa GSP Bojan Perać (31), kao i zbog nedozvoljenog držanja 2,27 grama marihuane.

ПОВЕЋАНА КАЗНА ЗА САОБРАЋАЈКУ: Ракочевићу 3 године и 8 месеци за смрт возача ГСП и двоје повређених, марихуану и бекство из кућног затвора

Apelacioni sud

Ovom odlukom Rakočeviću je preinačena kazna od tri godine i dva meseca zatvora na koju je osuđen u novembru, a potvrđene su mu mere zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije od 5 godina i oduzimanja 2,27 grama marihuane.

Ošteceni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnicu, navodi se u odluci Apelacionog suda.

U kaznu je Rakočeviću uračunata ranije izrečena kazna kućnog zatvora na koju je bio osuđen zbog nedozvoljenog držanja pištolja, a koju je prekršio kada je izašao napolje u noći u kojoj je izazvao saobraćajku sa smrtnim ishodom i u kojoj je povređeno još dvoje ljudi.

U udesu je pored Peraća teško povređena putnica iz drugog autobusa Merima Vučević, dok je vozač drugog autobusa Dragomir Živković zadobio lakše povrede.

Nesreća se dogodila u Zemunu 12. februara 2020. godine oko 4 časa posle ponoći, a Rakočević je tada imao privremenu vozačku dozvolu i nije smeo da vozi između 23.00 i šest casova. Pritom je u vreme izvršenja ovog krivičnog dela izdržavao kaznu kućnog zatvora, koju je prekršio kada je izašao napolje i vozilom izazvao saobraćajku.

U obrazloženju odluke, kojom je Rakočeviću povećana kazna, Apelacioni sud je naveo da je prvostepeni sud pravilno cenio kao olakšavajuće okolnosti Rakočevićevo priznanje krivičnih dela, kao i da je u to vreme imao 21 i po godinu, te njegovo žaljenje i kajanje koje je izrazio zbog posledica koje je izazvao drugima.

Kao otežavajuću okolnost sud je imao u vidu da je bio i ranije prekršajno kažnjavan, da je prouzrokovao ne samo smrt vozača već i teške telesne i lake telesne povrede još dva učesnika u saobraćaju, kao i da je tada prekršio više od jednog saobraćajnog propisa.

"Međutim, prema stavu Apelacionog suda, osnovano je žalbom Višeg javnog tužioca u Beogradu ukazano da je prvostepeni sud utvrđenim olakšavajućim okolnostima dao preveliki značaj, a da, s druge strane, nije dao adekvatan značaj otežavajućim okolnostima i da je propustio da kao otežavajuću okolnost ceni činjenicu da je okrivljeni kritičnom prilikom prekršio izdržavanje kazne u kućnim uslovima", navodi se u odluci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)