NEMA DOKAZA ZA KRIVICU: Detalji oslobađajuće presude Zvezdana Terzića

S. J. M.

31. 07. 2023. u 21:50

DIREKTORA fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdana Terzića Viši sud u Beogradu oslobodio je optužbi za zlopupotrebu položaja odgovornog lica u periodu pre 20 godina, kada je bio funkcioner OFK Beograda.

НЕМА ДОКАЗА ЗА КРИВИЦУ: Детаљи ослобађајуће пресуде Звездана Терзића

FOTO: M. Vukadinović

Od istih optužbi oslobođen je i fudbalski agnet Dražen Podunavac.

Kako je objasnila sudija Ana Trifunović Terzić se oslobađa optužbi da je od 2005. do 2006. godine podstrekavao direktora OFK Beograda Vladimira Bulatovića da prilikom prodaje fudbalera Branislava Ivanovića u moskovsku Lokomotivu pribavi korist od dva miliona evra. Podunavac je odlobođen optužbi da je u tome pomogao.

Takođe, Terzić je oslobođen i optužbi za zloupotrebu položaja odgovornog lica za prodaju fudbalera Srđana Stanića iz OFK Beograda u Spartak iz Moskve. Dražen Podunavac je oslobođen optužbi za zloupotrebe i da je prisvojio 100.000 evra prilikom transfera Stevana Stošića iz OFK-a u Malagu, a Terzić za podstrekavanje tom prilikom. Sud je ukinuo i jemstvo optuženih od milion evra u nekretninama, koje je određeno još 2011. godine, a posle pravosnažnosti tog rešenja biće skinuta hipoteka sa tih nekretnina.

Inače, Zvezdan Terzić nije došao na izricanje presude, a po zakonu na to nije obavezan, dok se Podunavac pojavio u sudnici.

Sudija Ana Trifunović kazala je da nema nijednog jedinog dokaza da je Terzić podstrekao sada pokojnog Vladimira Bulatovića na zloupotrebu položaja.

TUŽILAŠTVO NAJAVILO ŽALBU

VIŠE javno tužilaštvo u Beogradu najavilo je da će uložiti žalbu na presudu kojom su oslobođeni Terzić i Podinavac. Glavni javni tužilac Nenad Stefanović smatra da presuda mora biti preinačena u osuđujuću, jer je tužilaštvo podnelo dovoljno dokaza za to.

- Žao mi je što je od podizanja optužnice proteklo skoro 13 godina, te što sud nije efikasnije vodio glavni pretres, usled čega je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja za dva od tri krivična dela iz optužnice - rekao je tužilac Stefanović.

- Odbrana Bulatovića, koju je izneo na sudu je bila jasna i izričita da on sa Terzićem nije razgovarao o transferu Branislava Ivanovića i da Terzić nije u tome učestvovao. Kazao je da Terzić kod njega ni na koji način nije formirao odluku šta i kako da radi - objasnila je sudija.

Ona je kazala i da ne postoji ni jedan dokaz ni da je Podunavac znao ili prisustvovao potpisivanju ugovora o transferu Ivanovića.

- Nema dokaza, niti je jasno na koji način ste vi izvršili krivično delo, jer sve što ste radili je bio vaš posao - obratila se sudija Trifunović Podunavcu. - Iz iskaza svedoka proizilazi da ste vi dobili ovlašćenje da odredite transfer Stošića u Malagu i da niste uticali na Bulatovića da vam ga da. Upravo ste radili ono što vam je i bio posao po tom ovlašćenju. Nesporno je dokazano da je sa 80.000 evra od te prodaje isplaćene na vaš račun, OFK Beograd isplatio dug prema fudbaleru Marku Baši. Za ostalih 20.000 evra pozvali ste se na priznanicu, pisanu rukom, a sve oko toga je potvrđeno iskazom svodoka Milorada Pekovića.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona