UKINUTA PRESUDA STOLIĆU: SKY komunikacija i dalje pod znakom pitanja

Tanjug

07. 07. 2023. u 19:04

APELACIONI sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je suspendovani inspektori SBPOK-a Božidar Stolić (36) bio osuđen na kaznu zatvora od dve godine, zbog optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi koja se vodi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

УКИНУТА ПРЕСУДА СТОЛИЋУ: SKY комуникација и даље под знаком питања

Zgrada Apelacionog suda / Foto N. Fifić

Presuda je po službenoj dužnosti ukinuta i drugooptuženenom Filipu Goluboviću, koji je prvostepenom presudom bio osuđen na kaznu zatvora od godinu dana i dva meseca jer je Stolića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja, navodi se u saopstenju objavljenom na sajtu suda.

Presuda je ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje Specijalnom sudu.

Kako je ocenio Apelacioni sud, prvostepenu sud nije dovoljno argumentovao svoje obrazloženje u vezi sa korišćenjem aplikacije "Skaj" (SKY), jer kako navodi, "nije dovoljno reći da je taj dokaz pribavljen putem međunarodne pravne pomoći".

Prvostepeni sud je, prema stavu Aprlacionog suda, propustio da navede jasne i argumentovane razloge u pogledu zakonitosti dostavljene Skaj komunikacije, i to kroz analizu načina na koji je pribavljena u Francuskoj i kroz ocenu da li je navedena komunikacija pribavljena na način koji nije u suprotnosti sa načelima pravnog sistema u Srbiji i opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava, navodi Apelacioni sud.

Taj sud je mišljenja da je prvostepeni sud, prilikom ocene da li se podaci prikupljeni od strane nadležnih inostranih organa mogu koristiti kao dokaz u domaćem krivičnom predmetu, trebalo najpre da ima u vidu da su oni pribavljeni u skladu sa važećim propisima Francuske i na osnovu odluke nadležnog pravosudnog organa te zemlje.

Takođe, nejasni su navodi prvostepenog suda da se dokazi pribavljeni od strane nadležnih organa Francuske koji su pribavljeni u predmetu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, koji se vodi protiv Belivuka i drugih, kao slučajni nalaz, mogu koristiti i u ovom postupku.

Ukinut je i oslobađajući deo presude Stolicu i Goluboviću za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, za šta im se suđenje takođe ponavlja.

Prema optužnom predlogu u koji je Tanjug imao uvid, na molbu drugooptuženog Filipa Golubovića, Stolić je proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Goluboviću je inspektor prosleđivao i podatke o poternicama Srđana Jezdimira, Marinu Golubović i Jelicu Milošević.

Zauzvrat je, kako se sumnja dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Belivuka i ostalih, Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)