SUĐENJE ZA UBISTVO MITE BEŽANIJE: Branilac traži izuzeće sudija

S. J. M.

19. 05. 2023. u 14:30

BRANILAC Velemira Simića, optuženog za učešće u teškom ubistvu Gorana Mijatovića, zvanog Mita Bežanija, i njegovog telohranitelja Slavka Novkovića 2006. godine, Aleksandar Đurković zatražio je danas na početku ponovljenog suđenja u Višem sudu u Beogradu izuzeće predsedavajućeg Sudskog veća sudije Zorice Avramović i ostalih članova, kao i postupajućeg javnog tužioca.

СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО МИТЕ БЕЖАНИЈЕ: Бранилац тражи изузеће судија

Foto: N. Paraušić

On je kazao da ima utisak da se njegove i reči okrivljenog u sudnici ne čuju i ne analiziraju.

- Niko me nije čuo osim Apelacionog suda u par navrata po žalbama - kazao je Đurković. - Tužilaštvo je dovelo do krivičnog progona Simića bez dokaza. On je u pritvoru četiri godine. Pre hapšenja je 50 puta ulazio u Srbiju, dobio je državljanstvo Srbije gde je prošao provere i dao svoju adresu, što govori da ni u kakvom bekstvu nije bio. Sada je u kućnom pritvoru u stanu prijatelja, ne može da radi i živi od pomoći drugih i ako pozajmi novac ili mu ga neko pokloni.

Branilac je rekao da je okrivljeni uveren u svoju nevinost:

- Osudili ste ga prvostepeno na 30 godina zatvora i on nije pobegao, iako je mogao. On želi da bude prisutan na suđenju i da mu se pošteno sudi. Ovo Veće mu ne dozvoljava da se brani sa slobode. Sve odluke na moje predloge za ukidanje pritvora su negativne. To nam pokazuje da Veće nije nepristrasno, već se stavlja na stranu optužbe. Kad se pročita rešenje Apelacionog suda o vraćanju predmeta na ponovno suđenje, na više mesta se jasno ukazuje da poklanja veru odbrani i pita se kako je sud izvukao neke zaključke. Oni kažu osnovano se u žalbi odbrane ukazuje da je prvostepeni sud propustio da unese jasne i nedvosmislene razloge za svoje zaključivanje i donošenje osuđujuće presude. Zašto ste napisali takvu presudu i doveli sebe u situaciju da vam to napišu?

Đurković je još naveo da su iz ovih razloga bili prinuđeni da podnesu nepopularan zahtev za izuzeće ili da sudija nađe način da sama izađe iz predmeta.

Inače, Velemir Simić je u decembru 2021. godine prvostepeno osuđen u Višem sudu u Beogradu na 30 godina zatvora za saizvršilaštvo sa Slavišom Bilincem u teškom ubistvu Mijatovića i Novkovića, ali je ta odluka ukinuta i naloženo ponovno suđenje. Prema optužnici i toj presudi Bilinac je postavio i daljinski aktivirao protivpešadijski minu u automobilu, koji je Simić dovezao na Bežanijsku kosu i parkirao ga na parkingu ispred Mijatovićeve zgrade i pokraj njegovog džipa. Kada je Mijatović prišao, vozilo je eksplodirao, a on i Novaković teško ranjeni, preminuli su kasnije u bolnici.

Simić na sudu negira da je učestvovao u ovoj likvidaciji, a Bilincu se sudi u odsustvu. On je godinu dana posle ubistva Mijatovića nestao, a u javnosti se pričalo da je ubijen. Kada je pre dve godine uhapšen i Sudu BiH izručen Darko Elez, on je rekao da zna gde je Bilinac zakopan na Trebeviću. Međutim, kako nezvanično saznajemo, tamošnja policija je kopala na pokazanom mestu, ali ništa nije pronašla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije