SUĐENJE ZA TRAGEDIJU U ŠAINOVCU: Naložena DNK analiza automobila kojim je usmrćen Željko (19) - pokazaće ko je bio vozač

J. Ć.

23. 05. 2022. u 14:01

KAKO bi se utvrdilo ko je zapravo bio za volanom „golfa 2“ kojim je 28. decembra 2020. godine oko 22.30 časova usmrćen Željko Ristić (19) iz Šainovca, na zahtev Višeg javnog tužilaštva i odbrane Viši sud u Nišu naložio je u ponedeljak da se izvrši DNK veštačenje tragova uzetih sa volana, menjača, sedišta i brave.

СУЂЕЊЕ ЗА ТРАГЕДИЈУ У ШАИНОВЦУ: Наложена ДНК анализа аутомобила којим је усмрћен Жељко (19) - показаће ко је био возач

Mesto gde je nastradao Željko Ristić

Željkov deda Nikola Perić rekao je nakon jučerašnjeg glavnog pretresa da se postupak na sudu u Nišu vodi protiv pogrešnog čoveka.

- Najveću grešku napravio je tužilac jer nije odmah uzeo snimke kamera sa raskrsnice kojom se kretalo vozilo koje je usmrtilo mog unuka. Ceo proces ide u pogrešnom pravcu zbog toga. Jedini pravi potez je što su sada dali da se izvrši DNK analiza suvozača. Sudi se pogrešnom čoveku, mislim da je jedini krivac Disić. Čitav proces dugo traje jer ide u porešnom smeru. Da su svedoci bili pošteni, da nisu lagali, ne bi bilo tako. Meni je najbitnije da se tačno sazna ko je pravi vozač i ko je pravi ubica. Ne umanjuje to krivicu ni suvozača, jer on je dužan ako je vozač napravio prekršaj da ga upozori, da mu kaže da stane i ukaže pomoć povređenom. Po mom mišljenju, vozač koji je ubio moga unuka je isključivo Disić - rekao je nakon današnjeg ročišta Nikola Perić, deda nastradalog Željka, i istakao da on samo želi da se sazna prava istina o nesreći koja je razorila njegovu porodicu.

Željkov otac Dejan Ristić se složio sa Nikolinom tvrdnjom da je kasno za DNK analize.

- Mislim da je sve ovo sada samo odugovlačenje, kupovina vremena… Sve je ovo za nas veoma teško, ovo odugovlačenje nas povređuje. Nestrpljivo čekamo da se završi suđenje, da saznam ko mi je ubio dete – rekao je Ristić.

Foto: J. Ć.

Predlog da se izvrši DNK analiza četiri grupe tragova izuzetih sa Perićevog „golfa 2“ je predložio zamenik VJT Aleksandar Kaličanin, istakavši da se radi o zajedničkom predlogu odbrane i tužilaštva.

- Nismo hteli na početku da tražimo ovu analizu jer ni tada kao ni sada nemamo sumnje u to ko je vozio. Ali da bi sve bilo jasno ko je gde sedeo u automobili, trebalo bi uraditi DNK analizu. Nije skupo i ne traje dugo, rekao je zamenik VJT Kaličanin. Sud je prihvatio njegov predlog da se uradi DNK sa ručice vrata, volana, menjača, unutrašnje strane vrata suvozača, ručice za otvaranje vrata, rukohvata, keder gume, prednjeg vetrobranskog stakla u gornjem levom uglu.

Advokat Milan Petrović, branilac optuženog Miodraga Perića, rekao je da će se DNK analizom isključiti teze gde je ko sedeo, te da bi time mogao i da krivični postupak krene u nekog drugom pravcu. Sudija Mirko Drašković izrazio je sumnju da se ovom analizom može doći do novih saznanja, budući da su prema iskazima i optuženog Perića i svedoka Disića obojica menjali pozicije u automobilu, a da je Disić pridržavao volan u toku vožnje, ali je doneo naredbu da se analiza ipak uradi jer su je zatražile obe strane u postupku. 

Perić se tereti za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja u sticaju sa krivičnim delom nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi. Kako je navelo tužilaštvo, on je vozio sa 2,27 promila alkohola u krvi, brzinom od 70 km/č na delu puta gde je ograničenje 50, usled čega je vozilom prešao u suprotnu traku i udario pešaka koji se kretao desnom stranom. Suđenje će biti nastavljeno sredinom jula.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije