DETALJI ODBRANE MIKE ALEKSIĆA: Režiser o optužbama za silovanje - "Neke devojke su bolje glumice u životu, nego na sceni"

S. J. M.

02. 02. 2022. u 18:49

OPTUŽNICA protiv mene je avetinjska greška, satkana od neistina i uklopljena u očekivane predrasude.

ДЕТАЉИ ОДБРАНЕ МИКЕ АЛЕКСИЋА: Режисер о оптужбама за силовање - Неке девојке су боље глумице у животу, него на сцени

Foto: Z. Jovanović

Ona je pristrasna i netačna, oslonjena na bezrezervno verovanje iskazima navodno oštećenih. Ona polazi od kraja, od zadatog cilja da je Mika Aleksić kriv. Izmišlja se činjenično stanje, a sve u nečijem zadatom inetersu, a ne u interesu istine.

Ovako je Miroslav Mika Aleksić, optužen za silovanja i nedozvoljene polne radnje nad sedam devojaka koje su pohađale njegov dramski studio "Stvar srca", započeo iznošenje svoje odbrane, koju će nastaviti 1. marta. On je, kako nam je rekao posle tri i po sata pretresa, izneo tek devetinu onoga što namerava da kaže sudskom veću obarajući taksativno navode optužnice.

Kazao da se ceo život suštinski bavio režijom i da nije nikakav nastavnik glume, kako ga nazivaju.

- Optužnica koristi tu reč, jer ima nameru da uspostavi nedozvoljen odnos nastavnika i učenika. Ona kaže okrivljeni je za njih bio Bog i tako je stvorio bazu za izvršenje krivičnih dela. Znači ja sam 40 godina pripremao bazu za kriminalna dela. Nemam komentar. Kaže se da sam im se obraćao na vulgaran način. Vulgarnost je nespojiva sa mojim rečnikom. Moji navodno vulgarni komentari određuju se u optužnici kao moje krivično delo, da sam ja to rekao, a nisam, a ne stavlja se da je tužilja to zaključila ili da su devojke rekla. Kažu da sam nametao autoritet i 11 puta se navodi da su me optužene prihvatala zbog straha od kazne ili uskraćivanja podrške. Autoritet se ne nameće, već prihvata ili ne prihvata - rekao je.

Niko ih ne pita kako sam im bio kao otac i šta to znači

Foto: Z. Jovanović

Aleksić je naveo da svih sedam devojaka ističu da im je bio kao otac i to se tumači tako da kad neko kao otac učestvuje u takvim umobolnim radnjama treba ga streljati:

- Ali niko ih ne pita kako sam im bio kao otac i šta to znači, a mogu i deda da im budem. Zato što im je to nametnuto u pripremi. U psihologiji je specifičan odnos otac - ćerka, a svaka od ovih devojaka je imala problem sa ocem, sa porodicom, rastavljanje roditelja. Samo jedna porodica je bila sa stabilnim odnosom. Kod Milene Radulović i Ive Ilinčić imate traume.

Aleksić kaže da je autoritet zasnivao na znanju, stručnosti i moralnim osobinama.

- Neke od tih devojaka su htele da se bave glumom, pa nisu uspele, neke jesu, neke misle da jesu, a neke su mnogo bolje glumice u životu nego na sceni. Na nekoliko mesta u optužnici se kaže da sam govorio da su majke kurve. Pa da li je to normalno da se napiše, osim ako postoji dokaz. Ako svedok bude uhvaćen da laže ima li odgovornost? Za tužilju znam da je sistem štiti. Ona insistira da proces bude zatvoren za javnost, a sve devojke su sve ispričale medijima, ali traži se ćutanje kako bi te stvari iz optužnice opstale - ističe on.

Optuženi je kazao da je te male ljude (polaznike studija) kako ih je zvao, viđao jednom nedeljno sat i po vremena koliko traje čas, što je četiri puta mesečno, a govori se o njegovom strahovitom uticaju na njih.

Foto: M. Anđela

Milena zašto se nisi borila za svoja prava i svoje sestre

- Svih tih sedam devojaka su različite, a tužilja ih u opisu svodi na jednu i da nije svako delo različito već istovetno. Svaka devojka ima isti početak iskaza, isto opisuju ponašanje, sve su o tome ćutale do prijavljivanja i isti su razlozi što su prijavile, a to su definicije nekih NVO. Pa Milena zašto se nisi borila za svoja prava i svoje sestre, koja je ostala u dramskom studiju, već sad za prava druge dece? Taj njen period u studiju nema mrlju i nikada ništa bolje u životu neće doživeti. Milena jeste imala traume, ali se one ne odnose na ove koje je videlo tužilaštvo, jer njih nema.

Miroslav Aleksić navodi da je okruženje u dramskom studiju toj deci bilo najznačajnije mesto za druženje:

Niko nije bio primoran da bude u dramskom studiju

- Pa što? Ja sam napravio to okruženje. Ja sam ih birao po različitim kriterijumima, pa i te devojke. To je skup pametnih, lepih, darovitih glavica. Moj cilj je bio da budu najbolje u životu što mogu. To je bio moj zadatak. Niko nikad nije bio primoran da bude u dramskom studiju. Svako je mogao da ode kad je hteo i bez pozdrava ako hoće i ako ga moja disciplina obeshrabruje. To su mladi ljudi, srednjoškolci, puni energije, izbezumljeni svojim godinama, željama, hormonima. Zato počinjemo čas molitvom, da se smire.

Aleksić kaže da jeste ponekad malim ljudima govorio gluperdo, ali nikada sa negativnom konotacijom i da mu se i danas neki jave: "Ovde glupačica ta i ta".

- Ja svaku od tih devojaka znam u dušu i kod svih imamo apsolutno udžbenički primer stvaranja lažne memorije. Nemoguće je da posle toliko godina sve one o različitim događajima pričaju na isti način - rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima u prostoru gde je bio studio nije bilo vrata između prostorija, niti zavesa na prozorima, dok su prozori stanara udaljeni svega deset metara:

MAJKA KURVA

- SVE devojke u iskazima potežu da sam govorio da su majke kurve. E ovako je to izgledalo - objašnjava Aleksić. - Gledali smo film, surova bajka, gde junakinja ne može da obezbedi ni koricu hleba i primoraju je da se bavi prostitucijom. Analiziramo lik i ulogu, pitanje je šta je majka i da li je i koliko kriva? Glavna stvar je moralno prosuđivanje, s tim što jedna od devojaka ima problem.

Sudija je tu Aleksića pitao da kaže koja, ali je on zamolio da na to ne odgovori.

- Mogu reći da je jedna od tih devojaka imala bolesnu majku, a druga isto problem. I jedna shvata da je junakinja iz fima nemoralna, a druga da je moralna. To njeno tumačenje filma je u optužnici ubačeno kao moje reči!

- Sve što se događalo i danju i uveče događalo se pod svetlom. One su bile spremljene kako da opišu prostor, jer je nemoguće da ga neko ko je dolazio sedam ili 11 godina ne zna opisati, te bilo je zavesa, te nije. Za optužbu je bolje ga opisati kao mistični prostor gde dolazi Džek Trbosek.

Miroslav Aleksić je rekao da jeste bio strog na časovima, da se sat i po vremena ne mrda da bi se postigao obim i kvalitet pažnje, ali da su ta disciplina i pažnja bili primereni, a kompletan rad i svaka vežba su bili oslonjeni na igru.

- U optužnici je 129 puta upotrebljena reč škola glume, a to je izmislica. Nema škole, nigde ni u jednom aktu. Škole imaju propise ponašanja i sankcije. Moje sankcije su bile umivanje i mnogi su išli da se umivaju, posebno dečaci, ali samo u jednom slučaju, kad "lupiš", a ne uspeš da se izvučeš. Onda izvoli na umivanje, ima vode koliko hoćeš. Sa roditeljima nikada nisam hteo da pričam i ogovaram njihovu decu. Gledao sam da ih što manje viđam i napravim distancu. Bio sam otvoren da pomognem u nevolji, pozajmim novac, neke su i nameštale noge, ako me razumete što sam izbegavao, ali da pijem kafu sa njima nisam hteo. Ne može niko od njih da mi uđe u dramski studio i da mi krade vreme. Sad me tuže ovde da roditeljima nisam dozvoljavao da dolaze na časove. Treba li da odgovaram na tu glupost?

Kršili mi pravo na odbanu

Priveli su me u policiju na saslušanje, a nisu me saslušali. Uzeli su mi otisak pristiju i DNK i odredili 48 sati zadržavanje, a da mi niko ništa nije objasnio - ispričao je Aleksić. - Tu sam shvatio da mi se krši pravo na odbranu. Sudija za prethodni postupak nije dozvolila mom braniocu da mi dostavlja spise iz istrage, da se ne bi dodatno uznemiravala javnost, tako da sam ja manje znao šta se dešava od medija, koji su me odmah osudili. Time se i sud pridružio medijim i tužilaštvu u kršenju moje predispozicije nevinosti. Ovo veće je dozvolilo braniocu da mi da spise i tako počnem odbranu i tu priliku da se borim i dokažem istinu neću propustiti.

MALI PRTLjAG SAVESTI

- IMAO sam dve operacije na otvorenom srcu, tri infarkta, saobraćajke i sve te šanse za umiranje sam propustio. Poslednju priliku da umrem propustio sam tokom osmomesečnog pritvora, a na to se ne gleda blagonaklono - kazao je Aleksić. - Medijska inkvizicija je to očekivala i sugerisala i bilo bi im lakše da se to desilo. U prtljagu za onaj svet je savesti koliko te muči. Preispitujući se osam meseci u pritvoru shvatio sam da je taj moj kofer toliko mali i da mi nije problem da se spokojno preselim, a to malo nema veze sa ovim slučajem.

Bolesne tvrdnje i linč

Aleksić je kazao da su mediji sprovodeći linč nad njim jednostrano iznosili delove spisa tokom tajnog istražnog postupka da bi ga satanizovali i učinili mogućim da je uradio to za šta ga optužuju:

- A to su bolesne tvrdnje sa kojima nemam nikakve veze. Taj uspešan pritisak medija težak je više od 30 kilograma novinskih natpisa na 4.864 stranice i to samo do podizanja optužnice. Ne sme se zanemariti ni pritisak pokreta "Mi tu", koji je od početka uključen u ovaj projekat i medijsku kampanju i koji je histerično izazivao uznemirenje javnosti.

BONUS VIDEO - MIKA ALEKSIĆ STIGAO U PALATU PRAVDE: Dočekao ga transparent o Mileni Radulović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna