USVOJENA ŽALBA TUŽIOCA: Čeka se nova odluka o pritvoru za Dijanu Hrkalović

Tanjug

24. 12. 2021. u 15:48 >> 15:53

APELACIONI sud u Beogradu ukinuo je rešenje Specijalnog suda kojim je 10. decembra ukinut pritvor bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i naložio da se ponovo razmotri predlog tužioca za određivanje pritvora zbog opasnosti od bekstva.

УСВОЈЕНА ЖАЛБА ТУЖИОЦА: Чека се нова одлука о притвору за Дијану Хркаловић

Foto ATA Images

- Osnovano se izjavljenom žalbom Tužilaštva za organizovani kriminal ukazuje da je prvostepeni sud pogrešno zaključio da okolnosti koje je naveo tužilac u predlogu nemaju značaj za produženje pritvora, po zakonskom osnovu koji se odnosi na opasnost od bekstva - rekla je za Tanjug portparolka suda Mirjana Piljić.

Prema stavu apelacije, veće prvostepenog suda nije cenilo okolnosti, kako ukazuju, na opasnost od bekstva Hrkalovićeve u trenutku kada je prema njoj podnet optužni predlog sudu, nego je samo pojedine okolnosti za pritvor cenio isključivo u vremenu kada protiv nje nije bilo krivičnog postupka.

- Kao što se osnovano žalbom tužioca dalje ukazuje, prvostepeni sud samo taksativno navodi okolnosti, ali ih ne ceni izolovano i bez dovođenja u vezu sa svim ostalim okolostima - navela je Piljić.

U odluci Apelacionog suda ukazano je da su zbog toga odlučne činjenice u prvostepenom rešenju pogrešno i nepotpuno utvrđene, te da se ne može prihvatiti zaključak prvostepenog suda da nema razloga za produženje pritvora zbog opasnosti od bekstva.

Odluku o ukidanju pritvora je donelo krivično vanpretresno veće Specijalnog suda 10. decembra nakon što je ranije tog dana tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv nje zbog krivičnog dela trgovina uticajem u produženom trajanju i predložilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Hrkalovićeva je nešto manje od dva meseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, od hapšenja 15. decembra.

Tužilaštvo je tog dana tražilo od suda da joj produži pritvor po dva nova osnova - zbog postojanja opasnosti od bekstva i uticaja na saučesnike, ali sud nije usvojio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna