BANKARKA SE BRANI SA SLOBODE: U postupku za zloupotrebu i pranje novca saslušani svi svedoci

Lj.P.

20. 06. 2023. u 11:01

BANKARSKA radnica M. N. (29), koja se tereti za zloupotrebu položaja odgovornog lica i pranje novca, na predlog njenog branioca, puštena je iz pritvora, i ona će se u daljem postupku braniti sa slobode, s obzirom na to da su ispitani svi svedoci.

БАНКАРКА СЕ БРАНИ СА СЛОБОДЕ: У поступку за злоупотребу и прање новца саслушани сви сведоци

Foto V. N.

Prema rečima Jelene Ostojin, portparolke Višeg suda u Novom Sadu, uvidom u spise Višeg javnog tužilaštva, utvrđeno je da su svi svedoci ispitani i time su obezbeđeni njihovi iskazi, čime je prestala bojazan uticaja osumnjičene na svedoke, pa joj je sud ukinuo pritvor.

Ovu radnicu jedne banke, pripadnici MUP-a Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, po nalogu tužioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su u maju, zbog sumnje da je zloupotrebom položaja falsifikovala dokumenta banke i protivpravno prisvojila 450.820 evra.

Ona se sumnjiči da je kao zaposlena radnica u jednoj banci tokom 2021, 2022. i 2023. godine, u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, a iskorišćavanjem svog položaja, prekoračila granice svog ovlašćenja, falsifikovala dokumenta banke.

Takva dokumenta su joj, kako se sumnja, omogućila da bez odobrenja i znanja 22 klijenta, neovlašćeno raspolaže sa njihovim oročenim dinarima i devizama, i da ih razoroči bez odobrenja i znanja klijenata.

Kako se sumnja, ona je iskorišćavanjem svog položaja, bez znanja i odobrenja klijenata banke, u njihovo ime aktivirala elektronsko i mobilno bankarstvo, čemu je jedino ona mogla da pristupi, a zatim je preko svog mobilnog telefona, odnosno putem e-benkinga davala naloge za prebacivanje novca sa računa 22 klijenta na svoje lične račune, i na taj način je, kako se sumnja, stekla protivpravnu imovinsku korist od 450.820 evra i za taj iznos nanela štetu banci.

Takođe, M. N. je, kako se sumnja, u nameri da prikrije nezakonito poreklo imovine, tokom 2021, 2022. i 2023. godine izvršila veliki broj transfera novca koji je pribavila od pomenutih klijenata, sa svojih ličnih računa na račun jednog pravnog lica, i posredstvom njih je taj novac iskoristila tako što je u velikom broju novčanih transakcija kupovala kriptovalutu „litecion“.

Zatim je, kako se sumnja, preko jedne internacionalne kriptomenjačnice istom kriptovalutom vršila kupovinu i ulaganje u veći broj raznih drugih kriptovaluta i na taj način izvršila konverziju i prenos imovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove