AKCIJA SUZBIJANJA KORUPCIJE: Deset osoba fiktivnim poslovima oštetilo budžet za 43 miliona dinara

S. M. J.

31. 05. 2022. u 15:34

U nastavku akcije suzbijanja korupcije uhapšeno je 10 osoba iz Negotina, Čeneja, Beograda i Niša zbog osnovane sumnje da su utajili skoro 43 miliona dinara i počinili krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara. Protiv dve osobe biće podnete krivične prijave u redovnom postupku.

АКЦИЈА СУЗБИЈАЊА КОРУПЦИЈЕ: Десет особа фиктивним пословима оштетило буџет за 43 милиона динара

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Poreskom policijom Poreske uprave Ministarstva finansija i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su J. S. (55), odgovorno lice knjigovodstvene agencije „Lider finansije“ iz Negotina, D. S. (25), odgovorno lice DOO „Deostil“ iz Negotina, M. S. (27), odgovorno lice knjigovodstvene agencije „Lider grup 2021“ iz Negotina, M. P. (29), zaposlenu u knjigovodstvenoj agenciji „Lider grup 2021“ iz Negotina, M. R. (57) iz Čeneja, odgovorno lice DOO „Mis sistem“, G. M. (54) iz Beograda, rukovodioca jedne službe u ISGS Beograd II DOO Beograd, S. M. (58) iz Beograda, faktičkog rukovodioca u DOO „Ekspertim  i Konsalting“, B. M. (73) iz Negotina, odgovorno lice Omladinske zadruge „Elan tim“, S. T. (39), odgovorno lice „Plus elan“ DOO Negotin i Z. M. (62), zaposlenog u PR „Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje JAMAKS u Nišu.

Protiv 65-godišnjeg muškarca i 72-godišnjeg muškarca biće podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su novac, koji je stečen fiktivnim poslovanjem, sa računa firmi prenosili na privatne račune da bi izbegli plaćanje poreza, pri čemu su na taj način oštetili budžet Republike Srbije za 42.862.165 dinara.

- Osumnjičeni J. S., D. S. i M. S. su u periodu od 2020. godine do trenutka hapšenja, omogućili M. R. i B. M. da izvrše prenos novca, koji su prethodno nabavili fiktivnim poslovanjem sa G. M. i S. M. Kako se se sumnja, taj novac su preneli na račune firmi DOO „Deostil“, „Elan tim“ i PR „Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje JAMAKS“ i preko knjigovodstvene agencije „Lider finansije“. J. S. se tereti da je sa odgovornim licima navedenih negotinskih firmi novac sa računa tih firmi prenela na njihove privatne račune, kao i na račun zaposlene u knjigovodstvenoj agenciji „Lider grup 2021“ M. P. Ovako gotov novac su, kako se sumnja, izvukli sa poslovnih računa kako bi izbegli plaćanje poreza i na ovaj način oštetili budžet Republike Srbije za skoro 43 milona dinara – navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Osumnjičenima će uz krivične prijave biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu, dok je osumnjičena M. P. već sprovedena u ovo tužilaštvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati