AKCIJA "GNEV" U NOVOM SADU I NIŠU: Uhapšeno sedam osoba zbog zelenašenja, oduzeta im veća količina para i vozila

Novosti online

26. 05. 2022. u 08:13

U NASTAVKU akcije „Gnev“, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije, Jedinice za finansijske istrage SBPOK-a i Službe za suzbijanje kriminala, po nalogu posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije Viših javnih tužilaštava u Novom Sadu i Nišu uhapsili su sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više krivičnih dela - iz člana 136 Zakona o bankama, zelenaštvo, pranje novca i nedozvoljena trgovina, čime su protivpravno prisvojile 184.738.455 dinara.

АКЦИЈА ГНЕВ У НОВОМ САДУ И НИШУ: Ухапшено седам особа због зеленашења, одузета им већа количина пара и возила

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca uhapšeni su S. Ć. (1978), Z. B. (1972), D. B. (1990), V. B. (1993), R. D. (1954), M. D. (1985), N. G. (1968), dok se za jednom osobom traga.

S. Ć. i N. G. se terete i za krivično delo iz člana 136 Zakona o bankama i zelenaštvo, a Z. B. i za nedozvoljenu trgovinu.

Takođe, podnete su dve dopune krivičnih prijava protiv S. N. (1959) i V. D. (1982) koji se nalaze u pritvoru, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca.

Osumnjičeni se terete da su se u dužem vremenskom periodu neovlašćeno bavili trgovinom polovnih putničkih, teretnih i plovnih vozila i opreme, kao i da su građanima pozajmljivali novac uz visoku kamatu, a da bi bili sigurni da će im se novac vratiti, kao zalog od njih su uzimali nepokretnosti.

Oni su potom, kako se sumnja, sačinjavali ugovore o zajmu, kao i priznanice koje su overavali kod odabranih javnih beležnika i advokata, da bi kasnije u slučaju nevraćanja zajmova, overena dokumenta upotrebljavali u različitim postupcima kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti.

Na taj način, kako se sumnja, stekli su veliki broj nepokretnosti, a na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima postali su vlasnici stanova i kuća.

Osumnjičeni su novac stečen naplatom visokih kamata, kao i raspolaganjem preuzetih nepokretnosti, plasirali kroz nove zajmove, ali i kroz različite vidove investiranja i stekli protivpravnu imovinsku korist više od 184.738.455 dinara.

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni privremeno je oduzeta imovina u vrednosti od oko 970.000 evra, od tog iznosa novac od oko 5.268.000 dinara, kao i pokretna imovina: 29 automobila, dva kvada, skuter, čamac sa kabinom, vanbrodski motor i nakit, čija se vrednost procenjuje na oko 111.420.000 dinara.

Na osnovu naredbi nadležnih tužilaštava, osumnjičenima je zabranjeno raspolaganje novčanim sredstvima, nepokretnostima i pokretnom imovinom u ukupnoj vrednosti od oko 972.000‬‬ evra.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)