KVOTE BEZ CARINE: Počela primena sporazuma sa Velikom Britanijom i Severnom Irskom

S.B.

21. 05. 2021. u 21:08

POČELA je primena Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i Srbije.

КВОТЕ БЕЗ ЦАРИНЕ: Почела примена споразума са Великом Британијом и Северном Ирском

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Za privrednike Srbije koji posluju sa ovim tržištem to znači smanjenje carinskih stopa u odnosu na početak godine. U spoljnotrgovinskoj razmeni između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, iznosi carina će se vratiti na period kao i kada je je ova zemlja bila članica EU, uz propisane kvote na poljoprivredne proizvode.

- Sporazum će doprineti vraćanju nivoa spoljnotrgovinske razmene privrednika obe strane, a svakako i zadržavanje pozicije dobavljača od strane srpskih kompanija na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva - ističe Marica Vidanović iz Privredne komore Srbije. - Očekuje se i povećanje trgovinske razmene, veće prisustvo britanskih investicija, jačanje saradnje i privrednih veza, kao i većem srpskom izvozu na britansko tržište posebno prehrambenih proizvoda, kao i proizvoda gumarske, tekstilne i metalne industrije.

Ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene iznosila je 2020. godine 529,3 miliona evra, pet odsto manje u odnosu na 2019. godinu. U ovom periodu ostvaren je suficit od 53,5 miliona evra. Pokrivenost izvoza uvozom iznosila je 122,5 odsto. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva za prva tri meseca 2021. godine iznosila je 138 miliona evra što je za 2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je vredela 141 milion evra. Tokom ovog perioda, ostvaren je suficit u iznosu od 36 miliona eura, a procenat pokrivenosti uvoza izvozom je 171,4 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!