KREDITI ZA PRUGU I EKOLOGIJU: Vlada uzela zajam od od 235 miliona evra

S. B.

10. 05. 2021. u 18:25

VLADA Srbije je potpisala ugovore o zajmu sa predstavnicima Francuske agencije za razvoj (ADF), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetske banke.

КРЕДИТИ ЗА ПРУГУ И ЕКОЛОГИЈУ: Влада узела зајам од од 235 милиона евра

Foto P. Milošević

Dva kredita vredni su oko 235 miliona evra, a novac će biti uložen u projekte za zaštitu životne sredine i ekološku tranziciju Srbije.

Programski zajam za javne politike za klimatske promene je vredan 132,6 miliona evra. Ostatak novca, 102 miliona evra, ići će u Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji.

- Prvi program sufinansira EBRD sa 82,6 miliona evra, a Francuska agencija za razvoj sa 50 miliona evra, dok drugi sufinansiraju obe organizacije sa po 51 milion evra - objasnila je juče premijerka Ana Brnabić. - Taj novac će biti uložen u modernizaciju pruge, koja je najzeleniji oblik transporta, kao i za zaštitu životne sredine. Ugovor koji će Srbija potpisati sa partnerima u EU za kompletnu modernizaciju pruge Beograd - Niš, predvideće da čak 56 odsto pruge bude za brzine od 200 kilometara na sat. Uslediće procena koliko će nas koštati nastavak pruge od Niša do Preševa. Radimo i na projektu modernizacije pruge Niš - Dimitrovgrad, gde radovi treba da počnu do kraja ove godine. Sve je to deo ukupne zelene agende.

U prisustvu premijerke Ane Brnabić, ugovore su potpisali ministar finansija Siniša Mali sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem, regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj (AFD) Sesil Kupri i regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Lindom Van Gelder.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024