NAZIRE SE REŠENJE: Železničari čekaju sastanak sa premijerkom i ministrima

Z. R.

15. 04. 2021. u 18:23

SINDIKATI četiri železnička preduzeća dogovorili su se premijerkom Anom Brnabić i ministrom saobraćaja Tomislavom Momirovićem, da u narednih nekoliko dana organizuju zajednički sastanak i sa ministrom finansija.

НАЗИРЕ СЕ РЕШЕЊЕ: Железничари чекају састанак са премијерком и министрима

Foto: Jutjub

 Štrajkački odbor je dobio obećanje da će u narednih sedam dana biti organizovan sastanak na kojem će biti prisutan i ministar finansija Siniša Mali, u čijoj nadležnosti je i visina zarada zaposlenih na železnici. Ipak, oni juče nisu odustali od protesta ispred zgrade preduzeća u Nemanjinoj 6.

- Predočili smo premijerki i ministru da više od 40 odsto zaposlenih prima minimalnu zaradu, a plata je od najnižih koeficijenata do 2,37 minimalna i ista za sve radnike. Na tužbe radnika zbog ove situacije sa koeficijentima je do sada otišlo više od četiri i po milijarde dinara. Prioritet je iznalaženje rešenja za problem koeficijenata u zakonskim okvirima - istakao je Zoran Dašić, član štrajkačkog odbora i predsednik Sindikata "Srbija Kargo". - Zajedno sa ostalim sindikatima ćemo dati predlog da se primeni metodologija po kojoj će se koeficijenti uskladiti. Jedini ciljevi sindikata su zakonske zarade, bolji uslovi rada na železnici, očuvanje železničkih društava i bezbedno i uredno odvijanje saobraćaja.

U Štrajkačom odboru su predstavnici Sindikata železničkog saobraćaja Srbije "Nezavisnost", Saveza sindikata železničara Srbije, Sindikata Srbija Kargo, Nezavisnog sindikata železničara Srbije i Regionalno-granskog sindikata železnice Srbije.

Juče su razgovarali sa ministrom saobraćaja Tomislavom Momirovićem i predstavnicima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja do kasnih večernjih sati, a jutros su se sastali sa premijerkom Anom Brnabić.

Prema rečima članova Štrajkačkog odbora oni su na sastanku sa predstavnicima Vlade, nakon iznetih činjenica o enormnim ulaganjima u infrastrukturu i vozna sredstva, naglasili da je nedopustivo da se za više od 45 odsto zaposlenih doplaćuje određena suma do minimalne zarade i da postoji toliki broj tužbi i odlivanje novca.

- Ostaćemo na liniji borbe do konačnog rešenja. Nadamo se da će naši zahtevi biti ozbiljno shvaćeni, a mogućnost generalnog štrajka nije isključena - poručeno je sa protestnog skupa radnika "Železnica Srbije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće