NBS O ĐILASOVIM FIRMAMA: Netačno da je NBS utvrdila zakonitost Multikoma

Tanjug

18. 03. 2021. u 20:12

NARODNA banka Srbije (NBS) demantovala je danas navode predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da je utvrdila zakonitost poslovanja njegove firma "Multikom open" u Švajcarskoj.

НБС О ЂИЛАСОВИМ ФИРМАМА: Нетачно да је НБС утврдила законитост Мултикома

D. Balšić

Iz kabineta guvernera NBS saopšteno je da NBS nije ovlašćena da ispituje pitanja zakonitosti porekla kapitala, osnivanja pravnog lica u zemlji i inostranstvu, te urednost plaćanja poreza, niti se u konkretnom slučaju bavila pitanjima za koja su nadležni drugi državni organi.

"U vezi s navodima Dragana Đilasa koji se odnose na zapisnik o kontroli koji je Narodna banka Srbije sačinila tokom kontrole deviznog poslovanja rezidenta Multikom Group d.o.o. Beograd, čiji je vlasnik i zakonski zastupnik Dragan Đilas, a radi otklanjanja nedoumica oko moguće sadržine zapisnika i zakonskih ovlašćenja NBS, obaveštavamo javnost da NBS nije ovlašćena da ispituje pitanja zakonitosti porekla kapitala, osnivanja pravnog lica u zemlji i inostranstvu, te urednost plaćanja poreza, niti se u konkretnom slučaju bavila pitanjima za koja su nadležni drugi državni organi (Tužilaštvo, Poreska uprava, Uprava za sprečavanje pranja novca, Ministarstvo unutrašnjih poslova i drugo)", navodi centralna banka.

Samim tim ni zapisnikom nije mogla da utvrdi da li je u vezi sa ovim pitanjima navedena kompanija postupala zakonito ili ne, kažu u NBS.

Kako se dodaje, predmet kontrole i zapisnika NBS bila je usklađenost poslovanja navedene kompanije u oblasti deviznog poslovanja i tim zapisnikom utvrđene su povrede propisa u toj oblasti imajući u vidu da subjekt kontrole nije izveštavao Narodnu banku Srbije.

Subjekt je, kako je navedeno, kasnio sa izveštavanjem o stranim direktnim investicijama koje je imao u inostranstvu - u kompaniji Multikom Open AG, Švajcarska, odnosno Open International AG, Švajcarska, i u obavljanju platnog prometa sa inostranstvom naveo je netačnu šifru osnova plaćanja, što ima negativne posledice i na statistiku platnog bilansa.

"Na osnovu konačnog zapisnika, NBS će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka imajući u vidu da je za navedene propuste predviđena prekršajna odgovornost, pri čemu je zaprećena kazna za ove prekršaje za pravno lice do 2.000.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu do 150.000 dinara", ističu iz NBS.

Dragan Đilas ponovio je ranije danas tvrdnje da ne poseduje račun na Mauricijusu, kao i da će podneti krivične prijave protiv onih koji su, kako kaže, falsifikovali dokumenta koja na tako nešto ukazuju i objavili ih.

Đilas je pored ostalog, ponovio i da je njegova firma "Multikom open" u Švajcarskoj osnovana i posluje legalno, što, kako je rekao, "pokazuje i zapisnik NBS o kontroli te firme", kao i da u toj zemlji nema privatni račun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, vidimo se na svim utakmicama EURO 2024!