PREVOZNICI IZ SRBIJE SATIMA SE MRZNU NA GRANICAMA: Čadež pisao vlastima - traži od Nemačke da preispita mere

Novosti online

17. 02. 2021. u 14:45

NEMAČKA je obavezala i profesionalne vozače da prilikom prelaska njihove granice moraju da imaju negativan PCR test.

ПРЕВОЗНИЦИ ИЗ СРБИЈЕ САТИМА СЕ МРЗНУ НА ГРАНИЦАМА: Чадеж писао властима - тражи од Немачке да преиспита мере

Foto: PKS

Ova procedura poslednjih dana pravi velike gužve na nemačkim prelzima, a šoferi sate provode u čekanju. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež uputio je pismo nemačkom državnom sekretaru u Ministarstvu saobraćaja i digitalne infrastrukture Štefanu Bilgeru u kome traži razrešenje ove situacije zbog koje trpe i mnoge druge zemlje Evrope.

Mera se odnosi na sve koji ulaze u Nemačku, a boravili su ili prolazili kroz Slovačku i Češku i deo Austrije. Za njih je uvedena obaveza registracije i dostavljanje negativanog testa na kovid 19, a u nekim slučajevima je predviđen i karantin. Ovakva procedura do sada, pa ni na početku pandemije, nije važila za profesionalne prevoznike.

Foto: PKS

 

- Mera je dovela do izuzetno komplikovane situacije i velikih zastoja u transportu robe ka Nemačkoj - navodi Čadež u pismu.

- Slike sa granica, redovi u kojima stotine vozača stoje više sati po izuzetno lošem vremenu, čekajući na testiranje zaista su zabrinjavajuće. Na ovaj način izloženi su većem riziku od zaražavanja nego kada su bili u svojim kabinama kamiona. Tokom čitave pandemije, koja traje već teških godinu dana, profesionalni vozači su bili izuzeti od svih mera restrikcije. I upravo to je doprinelo da u teškim okolnostima, ne dođe do zastoja u snabdevanju robom. Transport robe, kao žila kucavica svake privrede, ne sme stati, i on se odvijao u svim uslovima.

Vozači, kako prenosi PKS, sada provode sate na nemačkoj granici. Jedan od naših viozača je u utorak u 14 sati stao u red za testiranje, a testiranje je završio posle gotovo 15 sati, u sredu u 04.30. Problem je što se čeka testiranje i rezultati testa.

Predsednik PKS podseća na preporuke o koordiniranom pristupu država članica EU na restriktivnu slobodu kretanja u Uniji izazvanu pandemijom kovid 19 od 28. januara.

- Savet EU je još jednom stavio akcenat svojih preporuka i na same transportne radnike - ističe Čadež. - Nadamo se da će Nemačka pronaći načina da razmotri preporuke Saveta EU u delu koji se odnosi na izuzimanje transportnih radnika od zahteva koji se odnose na karantin i obavezan negativni PCRR test, uz dokaz o negativnom brzom antigen testu. Na ovaj način dodatno bi se osnažilo neometano funkcionisanje Zelenih koridora EU i snabdevanje jedinstvenog tržišta EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)