VIŠE MOBILNIH NEGO LJUDI: Telefonom smo razgovarali 5,2 milijarde minuta, evo koliko ljudi još koristi fiksni

B. Ca.

05. 01. 2021. u 18:45

ŽITELjI Srbije su u trećem tromesečju prošle godine mobilnim telefonom razgovarali oko 5,2 milijarde minuta, dnevno u proseku po 6,9 minuta.

ВИШЕ МОБИЛНИХ НЕГО ЉУДИ: Телефоном смо разговарали 5,2 милијарде минута, ево колико људи још користи фиксни

Foto: Depositphotos

Ovo je pokazao izveštaj o tržištu elektronskih komunikacija Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Mnogo manje se komuniciralo putem fiksnih telefona, jer podaci pokazuju da smo u fiksnoj mreži razgovarali 680 miliona minuta ili 3,1 minut dnevno. Doduše veći je i to znatno i broj korisnika mobilne nego fiksne telefonije, pa je drugih bilo 2,4 miliona, dok je broj korisnika mobilnih telefona premašivao i broj stanovnika Srbije i iznosio 8,27 miliona.

Putem fiksnog telefona se ubedljivo najviše pričalo sa ljudima u našoj zemlji pa je nacionalni saobraćaj činio 94 odsto fiksnog saobraćaja. Dok su sa fiksnih telefona najčešće pozivani brojevi u fiksnoj mreži u zemlji, u međunarodnom saobraćaju su preovlađivali dolazni pozivi.

Izveštaj Ratela pokazuje da se struktura pretplatnika fiksne telefonije nije promenila u odnosu na prethodne kvartale, tako da su i u trećem lanjskom tromesečju, skoro četiri petine, preciznije 88 odsto pretplatnika činili privatni korisnici. Promenilo se, odnosno poraslo prenošenje brojeva u odnosu na prethodne kvartale pa je u posmatranom trećem, preneto više od 10.000 brojeva, skoro 3,5 hiljada mesečno.

Arhiva VN

Najviše pretplatnika imao je Telekom, 76,5 odsto od ukupnog broja, dok je SBB imao 19,8 procenata. Kada je reč o mobilnoj telefoniji, broj korisnika je u trećem lanjskom kvartalu porastao za dva odsto u odnosu na prethodni.

Ostvareni govorni saobraćaj u mobilnoj mreži je opao u odnosu na drugo tromesečje ali je porastao broj poslatih SMS poruka koji je iznosio 1,34 milijarde. Građani su sa mobilnih telefona najčešće pozivali brojeve u svojoj mobilnoj mreži, 54 odsto, dok su u romingu češće zvali korisnici iz inostranstva.

Najviše korisnika mobilne telefonije imao je Telekom, 43,7 odsto, drugi je Telenor 31, 4 odsto, a VIP 24,3 procenta. U mobilnoj mreži je preneto 28,6 hiljada brojeva, oko devet i po hiljada dnevno, što je više nego u drugom kvartalu.

Povećana je količina prenetih podataka preko mobilne mreže. U trećem kvartalu preneto je 119,8 miliona GB, što znači da je svaki korisnik mobilnog širokopojasnog pristupa dnevno u proseku trošio oko 206 MB, odnosno oko 6,25 GB mesečno. Broj pretplatnika fiksnog širokopojasnog pristupa internetu bio je veći u odnosu na prethodni kvartal i iznosio je oko 1,69 miliona dok je aktivnih korisnika mobilnog širokopojasnog pristupa bilo 6,54 miliona.

B. Ca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!