ČISTIJI VAZDUH ZA OBRENOVČANE: Od aprila probni rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A

E.B.T.

19. 01. 2024. u 07:00

POSTROJENjE za odsumporavanje dimnih gasova u "Termoelektrani Nikola Tesla A" biće pušteno u probni rad do aprila. Ovo je danas najavila ministrka energetike Dubravka Đedović Handanović ističući da je to jedan od najvažnijih ekoloških projekata u našoj zemlji koji će obezbediti čistiji vazduh za građane Obrenovca i okoline, kao i smanjenje emisije sumpor-dioksida za oko 10 puta. Sistem za odsumporavanje dimnih gasova se u TENT A gradi na četiri bloka, od A3 do A6.

ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ ЗА ОБРЕНОВЧАНЕ: Од априла пробни рад постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А

Foto Tanjug

- Očekujemo da ćemo do aprila ove godine pustiti u probni rad ovo postrojenje koje će doprineti zdravijoj životnoj sredini, produžetku radnog veka elektrane i usaglašavanju sa graničnim vrednostima Evropske unije - rekla je ministarka. - Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji postrojenje za odsumporavanje ne omogućava samo smanjenje uticaja štetnih gasova na okolinu i zdravlje ljudi, već i mogućnost da se od otpada proizvodi gips kao nusproizvod i koristi u građevinskoj industriji. Time pokazujemo da EPS može da ima značajnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji u našoj zemlji.

Ona je navela da su ove nedelje, prilikom testiranja, iz otpada u TENT A proizvedene prve količine gipsa i transportovane do silosa.

- Bili smo svedoci toga da blokovi A5 i A6 nisu ispuštali uobičajeni tamni dim, što su prvi pokazatelji značaja ovog postrojenja - istakla je ministarka. - Narednih sedmica će se nastaviti završni radovi i probna testiranja na blokovima A3 i A4 kako bismo uskoro imali funkcionalno i kompletno završeno postrojenje.

Veliki broj domaćih kompanija, kako je dodale, učestvuje u izgradnji postrojenja za odsumporavanje čime stiču znanje, iskustvo i reference na projektu od velikog značaja za energetski sektor i zaštitu životne sredine u Srbiji. Prema njenim rečima, završetak ovog projekta je važan za dalju bilateralnu saradnju Srbije i Japana u oblasti energetike.

- Projekat odsumporavanja u TENT A realizuje se uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) dok je japanska kompanija "Micubiši" glavni izvođač radova - navela je Đedović Handanović. - Uspešan završetak ovog projekta predstavlja dobru osnovu za buduću saradnju sa japanskim partnerima, koji su iskazali veliko interesovanje i o čemu smo detaljnije razgovarali prošle godine u Tokiju, za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica, koja je jedan od najvažnijih projekata energetici.

I TENT B SA MANjE DIMA

MINISTARKA Đedović Handanović je naglasila da su potrebne nove investicije u energetsku infrastrukturu i zaštitu životne sredine kako bi se obezbedili novi kapaciteti za proizvodnju zelene energije, ali i modernizovale postojeće termoelektrane u skladu sa najvišim ekološkim standardima.

- U toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje i u TENT B - istakla je ministarka. - Fizička realizacija projekta premašila je 60 odsto, a završetkom postojenja emisije sumpor-dioksida će se smanjiti za oko 20 puta. Takođe, blokovi B1 i B2 u Kostolcu već su dobili postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova. Energetska tranzicija podrazumeva da pored uvođenja novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije ispoštujemo najviše ekološke standarde u našim termokapacitetima koji će i dalje biti važan stub u energetskom miksu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave