KAMATNE STOPE BEZ PROMENE: Pad globalne i domaće inflacije uticao na odluku NBS

E.B.T.

11. 01. 2024. u 16:59

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50 odsto. Ostale su nepromenjene i kamate na depozitne, 5,25 procenata i kreditne olakšice, 7,75 odsto.

КАМАТНЕ СТОПЕ БЕЗ ПРОМЕНЕ: Пад глобалне и домаће инфлације утицао на одлуку НБС

Foto PKS

U saopštenju NBS se navodi da je ova odluka doneta imajući u vidu dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja polovinom ove godine.

- Međugodišnja inflacija u Srbiji nastavila je da se smanjuje u skladu s projekcijom NBS i, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u decembru se spustila na 7,6 odsto, što je gotovo dvostruko niže nego na kraju 2022. godine - konstatuje Izvršni odbor. - Kao i prethodnih meseci, smanjenju inflacije u najvećoj meri doprineli su mere monetarne politike, popuštanje globalnih troškovnih pritisaka, smanjena uvozna inflacija i dobra poljoprivredna sezona.

Kada je reč o narednom periodu, NBS očekuje dalje smanjenje inflacije i njen povratak u granice cilja sredinom 2024, a zatim približavanje centralnoj vrednosti cilja od tri odsto odsto krajem godine. Kako se navodi, prema proceni RZS, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2023. iznosio je 2,5 odsto, što je u skladu s projekcijom NBS, a rast aktivnosti je ostvaren u svim proizvodnim i uslužnim sektorima.

- Najveći rast ostvarili su energetika, poljoprivreda, kao i građevinarstvo zahvaljujući intenziviranju realizacije infrastrukturnih projekata - navodi centralna banka. - Povoljna kretanja nastavljena su i na tržištu rada, gde se beleži dalji rast zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti i realni rast zarada. Prosečna zarada na nivou godine nominalno je povećana za 15 odsto, dok je njen realni rast bio oko nivoa realnog rasta BDP i iznosio je 2,6 procenata, što potvrđuje da je očuvana kupovna moć stanovništva.

S pretpostavkom smanjenja globalnih inflatornih pritisaka i oporavkom zone evra, kao i zbog očekivanog daljeg ubrzanja realizacije planiranih investicionih projekata u oblastima saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture, Izvršni odbor očekuje ubrzanje rasta BDP-a u ovoj godini na tri do četiri odsto. Važan faktor rasta, kako se dodaje, biće i lična potrošnja, ali ne u meri u kojoj bi to moglo da izazove veće inflatorne pritiske, kao i investicije u osnovna sredstva, koje povećavaju i proizvodni potencijal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEĆU DA SE IZVINJAVAM ŠTO SE DIVIM NOVAKU: Đoković gleda i ne veruje, ovakav tekst o njemu skoro nije napisan