FRANUCUSKI STARTAP MISTRAL AI: Prikupio 385 miliona evra svežeg kapitala

Tanjug

11. 12. 2023. u 16:25

FRANCUSKI startap koji se bavi razvojem veštačke inteligencije, Mistral AI, zvanično je zatvorio treću rundu finansiranja, poznatu kao Serija A, i saopštio da je prikupio 385 miliona evra svežeg kapitala.

ФРАНУЦУСКИ СТАРТАП МИСТРАЛ АИ: Прикупио 385 милиона евра свежег капитала

Foto Shutterstock

U pomenutoj rundi finansiranja startap ulazi u fazu ubrzanog rasta.

Blumberg smatra da tržišna vrednost kompanije Mistral AI sada iznosi oko 1,86 milijardi evra.

Francuska kompanija je pre šest meseci u prethodnoj rundi finansiranja prikupila kapital od 104 miliona evra, prenosi portal Teh kranč.

-Mistral AI je osnovan u maju i od tada smo sledili jasan cilj - stvaranje evropske vodeće kompanije u oblasti generativne veštačke inteligencije sa globalnim značajem koja je zasnovana na otvorenom, odgovornom i decentralizovanom pristupu tehnologiji, izjavio je suosnivač i izvršni direktor francuskog startapa Artur Menš.

Startap je u u septembru predstavio svoj prvi AI model koji je nazvan Mistral 7B.

Model je obučen na relativno malom skupu podataka od sedam milijardi parametara, tako da nije zamišljen kao rival četbotovima kao što su Dži-Pi-Ti - 4 (GPT-4) kompanije Open AI ili Klod 2 (Claude 2) firme Antropik.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)