TANASKOVIĆ: Agrarrni budžet za 2024. godinu 105 milijardi dinara

Tanjug

13. 10. 2023. u 13:26

BUDžETOM za narednu godinu čiji je predlog nedavno usvojila Vlada Srbije i uputila ga u skupštinsku proceduru, za poljoprivredu je opredeljeno oko 105 milijardi dinara što čini blizu šest odsto poreskih prihoda države, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

ТАНАСКОВИЋ: Аграррни буџет за 2024. годину 105 милијарди динара

Foto: N. Skenderija

Ona je pojasnila da je ovo prvi put unazad dosta godina da je agrarni budžet namenjen isključivo merama i subvencijama za tu, dakle 2024. godinu, jer će do 31. decembra 2023. godine biti isplaćeni svi dugovi poljoprivrednicima pa sledeće godine neće biti prenetih obaveza ni zaostalih dugovanja.

- Upravo ta ranija dugovanja i njihova namirivanja razlog su zbog čega je u ovoj godini bio rekordan iznos budžeta, koji je rebalansom povećan. Kada se uzme u obzir činjenica da će sav novac u budžetu za 2024. biti usmeren na mere i subvencije u toj godini, on će zapravo biti najveći - pojasnila je ministarka.

Ona je istakla da su predlogom budžeta ispunjena sva obećanja data poljoprivrednicima, a navodeći neka od njih rekla je da je predviđeno da se subvencije po litru mleka povećavaju sa 15 na 19 dinara, subvencije po hektaru sa 9.000 na 18.000 dinara, po grlu sa 25.000 na 40.000 dinara.

- Povećane su i subvencije za ovce i ovnove, koze i jarčeve sa sedam na 10.000 dinara, takođe i za kokoške, a subvencije po košnici pčela su povećane sa 800 na 1000 dinara. Na taj način smo zaokružili kompletno stočarstvo a povećanje je predviđeno i za druge, pa je za ratare povećana cifra sa 20 na 100 hektara obradive površine - rekla je ona.

Kao veoma važno je naglasila to da je neophodno odvojiti podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji od investiranja u budućnost, a to se, prema njenim rečima potpuno finansira iz drugih fondova.

Ministarka je istakla da su na nerazumevanje naišli i predloženi iznosi podsticaja u Predlogu Zakona o podsticajima, koji je takođe upućen u skupštinsku proceduru.

- U predlogu su navedeni minimumi za isplatu pa je, što se mleka tiče, kao minimum koji država treba da isplati bilo 10 dinara a sada je u zakonu 15 dinara a zapravo ćemo isplaćivati 19, jer ostavljamo prostor da ako bude novca isplatimo i više. Zato su predlogom zakona zapravo ograničene garantovane, minimalne vrednosti koje će država dati - rekla je Tanasković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!