"MORAĆEMO JOŠ NAPORNIJE DA RADIMO" Brnabićeva: Verujem da ćemo imati rast BDP-a od 2,5 odsto

Tanjug

10. 10. 2023. u 15:24

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da veruje da će Srbija imati projektovani rast BDP-a od 2,5 odsto, ali da je veoma pesimistična za narednu godinu zbog situacije u svetu.

МОРАЋЕМО ЈОШ НАПОРНИЈЕ ДА РАДИМО Брнабићева: Верујем да ћемо имати раст БДП-а од 2,5 одсто

Foto: Novosti

Nakon obilaska početka izgradnje regionalne sanitarne deponije ''Kalenić'' na Ubu, ona je rekla novinarima da, kada se pogleda BDP EU i evropskih zemalja, vidi se da je u drugom kvartalu već 10 evropskih ekonomija imalo pad, od toga pet ima pad i u prvom kvartalu.

- I to je velika otežavajuća okolnost za nas. Zato je moja poruka da moramo da se oslanjamo na stvari na koje možemo direktno da utičemo. To je građevina, zato što imamo istorijske budžete zbog fiskalne konsolidacije 2014. i 2015. godine, istorijske budžete za kapitalnu infrastrukturu i to mora da funkcioniše kao švajcarski sat. Moramo taj novac da potrošimo. Uvek gledamo dugoročne prognoze RHMZ-a, kakva će biti građevinska sezona, da li ćemo morati da pauziramo građevinsku sezonu i ove godine nećemo - rekla je Brnabićeva.

Dodala je da možemo da utičemo na turizam boljom promocijom i vaučerima, ili inspekcijama na smanjenje sive ekonomije.

- I to smo do sada uspevali, moraćemo 2024. još napornije da radimo, jer će svetska ekonomija još više trpeti. Projektovali smo još veći rast za 2024, jesam zadovoljna, inflacija pada i sačekaću da NBS izađe sa podacima o inflaciji u septembru, ali očekujemo da inflacija padne na nivo od 8 odsto do kraja godine - poručila je Brnabićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (34)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)