"JOŠ JEDAN KORAK KA REALIZACIJI VELIKOG PROJEKTA": Potpisan Sporazum za projektovanje i izgradnju depoa na Makišu za beogradski metro

Tanjug

22. 09. 2023. u 10:14

MINISTAR finansija Srbije Siniša Mali potpisao je danas sa kineskom kompanijom Pauer Čajna Sporazum za projektovanje i izgradnju depoa na Makišu za beogradski metro.

ЈОШ ЈЕДАН КОРАК КА РЕАЛИЗАЦИЈИ ВЕЛИКОГ ПРОЈЕКТА: Потписан Споразум за пројектовање и изградњу депоа на Макишу за београдски метро

Foto: Instagram/ mali_sinisa

- Danas smo sa Pauer Čajna potpisali sporazum koji je još jedan korak ka realizaciji velikog projekta izgradnje beogradskog metroa. To je Ugovor o projektovanju i izgradnji depoa, mesta sa kojeg će se upravljati celokupnim sistemom metroa. Tu će biti održavanje svih kompozicija metroa. Sporazum je vredan oko 200 miliona evra i u narednih 60 meseci očekujemo da će biti završena izgradnja tog depoa - rekao je Mali za Tanjug posle potpisivanja.

Mali je naglasio da radovi na izgradnji metroa teku nesmetano.

Kaže da su radovi na izgradnji metroa započeti još u novembru 2021.

- Na površini od 72 hektara, što je ogromna površina i na njoj se trenutno izvode pripremni radovi, kao što su nasipanje peska, kamena i svega što je neophodno da bi se ovaj depo izgradio. Za građane Beograda, ali i cele Srbije i ovo obećanje koje smo dali ispunićemo. Do 2028. prva linija metroa u Beogradu treba da bude završena, druga linija do 2030. godine - rekao je Mali.

Prva linija je ukupno duga 21,4 kilometra od Makiša do Mirijeva.

Druga linija je od Mirijeva ka Bežaniji i treća linija pravi se, takođe, ka Bežaniji.

Kako je rekao, to će biti sistem tri linije metroa zajedno sa delovima javnog prevoza u Beogradu, tramvaja, trolejbusa i autobusa i biće potpuno novi sistem javnog prevoza.

- Višedecenijski san koji ostvarujemo na ovaj način. Jedan ogroman infrastrukturni projekat koji ne samo da doprinosi daljem razvoju infrastrukture, rešavanju saobraćajnih problema i zagađenja u Beogradu, već doprinosi i daljem razvoju Srbije - rekao je Mali.

BONUS VIDEO: MALI: Uprkos protivljenju opozicije, izborili smo se za veće plate i penzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)