CENA URANIJAMA SE VINULA U NEBESA: Interesovanje za nuklearnu energiju i geopolitika kumovali poskupljenju

Novosti online

16. 09. 2023. u 21:41

CENE uranijuma skočile su na najviši nivo u poslednjih 12 godina, signalizirajući globalnu renesansu nuklearne energije, dok se vlade utrkuju da prikupe zalihe goriva, piše "Fajnenšel tajms".

ЦЕНА УРАНИЈАМА СЕ ВИНУЛА У НЕБЕСА: Интересовање за нуклеарну енергију и геополитика кумовали поскупљењу

Moguća saradnja sa mađarskim "Pakšom", Foto Arhiva

Cene robe poznate kao "žuti kolač" skočile su za oko 12 odsto na 65,50 dolara za funtu (oko 450 grama) tokom prošlog meseca, nadmašivši prošlogodišnji vrhunac i dostigle visine koje nisu viđene od 2011, prema podacima UkC-a, dobavljača podataka o cenama.

Potražnju za uranijumom podigle su vlade od Vašingtona do Seula i Pariza koje pokušavaju da steknu energetsku nezavisnost produžavanjem životnog veka postojeće flote nuklearnih reaktora, dok razmišljaju o izgradnji novih elektrana nakon što su cene gasa naglo porasle zbog sukoba u Ukrajini.

-Dani kupovine uranijuma od 40 dolara su prošli - a verovatno i za 50 ili 60 dolara. Biće nam potrebne nove zalihe, rekao je Grant Ajzak, glavni finansijski direktor kompanije "Kameko", drugog po veličini svetskog proizvođača uranijuma.

Foto Tanjug/AP

Smanjenje potražnje i cena uranijuma posle Fukušime dovelo je do zastoja u razvoju novih rudarskih projekata, što je pomoglo da se postave temelji za više cene sada.

Državni udar u Nigeru, koji proizvodi oko četiri odsto svetskog uranijuma, povećao je pritisak.

-Već neko vreme postoji neravnoteža između ponude i potražnje, a situacija je sada pogoršana geopolitikom, rekao je Nik Loson, izvršni direktor "Oušn vola", brokerske kuće, koji predviđa da bi spot cena uranijuma mogla da poraste na 200 dolara po funti do 2025.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu