BANKARSKE KUĆE PREDVIĐAJU SNAŽAN RAST INDIJE: Pretećiće i Ameriku i postati druga najveća ekonomija na svetu

Novosti online

11. 07. 2023. u 23:31

INDIJA može postati druga najveća svetska ekonomija do 2075. godine, i do tad da prevaziđe Japan, Nemačku, ali i SAD, zaključuje se u novoj prognozi "Goldman Saksa".

БАНКАРСКЕ КУЋЕ ПРЕДВИЂАЈУ СНАЖАН РАСТ ИНДИЈЕ: Претећиће и Америку и постати друга највећа економија на свету

Foto: Profimedia

Kako se navodi u izveštaju ovog investicionog giganta, prednosti koje Indija trenutno ima su rastuća populacija, kapitalne investicije i sve veća produktivnost radnika, ali i opadajući broj izdržavanih lica.

Ekonomista "Goldman Saksa" specijalizovan za Indiju Santanu Sengupta navodi da će u naredne dve decenije ta zemlja imati jedan od najnižih odnosa izdržavanih lica u odnosu na zaposlene među regionalnim ekonomijama.

Stoga, narednih 20 godina predstavlja vremenski prozor u okviru kojeg bi Indija trebalo da proširi proizvodne kapacitete, tržište usluga i infrastrukturu, navodi on, prenosi "Si-En-Bi-Si".

TEHNOLOŠKE INOVACIJE BITAN FAKTOR

"Goldman Saks" navodi napredak koji je Indija ostvarila na polju tehnologije kao bitan faktor za ekonomski rast zemlje.

Očekuje se da će prihod indijske tehnološke industrije porasti za 245 milijardi dolara do kraja tekuće godine, prema prognozi "Naskom-a", indijskog nevladinog trgovinskog udruženja.

Taj rast će se oslanjati na polja informacionih tehnologija, upravljanja poslovnim procesima i proizvodnje softvera, navodi se u prognozi.

"Goldman Saks" na taj spisak dodaje i kapitalne investicije.

-Stopa štednje u Indiji će se verovatno povećati sa padom koeficijenta zavisnosti, rastom prihoda i većim razvojem finansijskog sektora, što će verovatno činiti fond kapitala dostupnim za dalje investicije, navodi se u izveštaju investicionog giganta.

POTENCIJALNA "AHILOVA PETA" INDIJSKOG EKONOMSKOG RASTA

Stručnjaci iz "Goldman Saksa" nisku stopu učešća radno sposobnih Indijaca na tržištu rada smatraju potencijalnom slabom tačkom za očekivanu ekonomsku ekspanziju zemlje.

-Stopa učešća radne snage u Indiji je opala u poslednjih 15 godina, navodi se u izveštaju, uz napomenu da je stopa učešća žena "značajno niža" od stope muškaraca. Ističe se da je svega 20 odsto radno sposobnih žena u radnom odnosu, što se i izveštaju obrazlaže time da ih većina radi sezonski.

INDIJA DO 2030. TREĆA NAJVEĆA EKONOMIJA SVETA

"Es end Pi global" i "Morgan Stenli" takođe predviđaju da je Indija na putu da do 2030. godine postane treća po veličini svetska ekonomija.

Indijski BDP u prvom kvartalu tekuće godine povećao se za 6,1 odsto na godišnjem nivou, bez problema nadmašivši Rojtersove prognoze o rastu od 5 odsto.

Procenjuje se da će rast ekonomije te zemlje tokom cele godine iznositi 7,2 odsto, u poređenju sa rastom od 9,1 odsto u fiskalnoj godini 2021-2022.

Kako se navodi u izveštaju "Goldman Saksa", specifičnost indijske ekonomije je i to što je ona vođena domaćom potražnjom, za razliku od mnogih ekonomija koje više zavise od izvoza u region, pri čemu se do 60 odsto njenog rasta pripisuje domaćoj potrošnji i investicijama.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!