JOŠ JEDAN PORAST TRGOVINE JUANIMA: Rusija beleži rast trgovine u kineskoj valuti

P. Z. S. / rt.com

18. 06. 2023. u 20:56

UDEO kineskog juana u ruskom izvozu i uvozu ponovo je porastao u aprilu, povećavši se za 23% i 31%, respektivno, saopštila je Centralna banka Rusije u svom najnovijem pregledu rizika na finansijskom tržištu ranije ove nedelje.

ЈОШ ЈЕДАН ПОРАСТ ТРГОВИНЕ ЈУАНИМА: Русија бележи раст трговине у кинеској валути

Foto: Free Images Pixabay


Prema dokumentu objavljenom u petak, udeo kineske nacionalne valute u ruskim izvozno-uvoznim operacijama u martu iznosio je 18 odsto, odnosno 27 odsto.

Što se tiče vrednosti, mesečni prihodi od izvoza u kineskim juanima porasli su sa 6,9 milijardi dolara na 7,2 milijarde dolara, dok su uvozna plaćanja porasla sa 7,7 milijardi dolara na 7,9 milijardi dolara, dodala je Centralna banka.

U međuvremenu, udeo trgovine juanima na ruskom deviznom tržištu porastao je na 39,2% u maju sa 36,1% u aprilu pošto je udeo zapadnih valuta, uglavnom američkog dolara i evra, pao na 59,4%. Učešće dolara u transakcijama palo je na novi minimum od 43,7% u maju u poređenju sa 44,5% zabeleženih krajem aprila, dok je učešće evra smanjeno na 15,7% sa 17,8%.

U petak je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da sve veća upotreba nacionalnih valuta u prekograničnim naseljima, uključujući trgovinu energentima, signalizira kraj američkog dolara kao dominantne globalne valute.

Obraćajući se na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF), šef države je rekao da se dolarske rezerve velikih ekonomija brzo smanjuju, kao i trgovinska poravnanja koja koriste američku valutu, dok mnoge zemlje podnose projekte za stvaranje novih rezervnih valuta.

Ranije ove nedelje, Igor Šuvalov, šef ruske državne razvojne korporacije VEB.RF, rekao je da kineski juan oduzima američkom dolaru njegove konkurentske prednosti i da je stekao status globalne rezervne valute.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)