SVE FINANSIJSKE MERE VAŽNE ZA GRAĐANE SRBIJE: Ministar Siniša Mali objavio detalje (FOTO)

Novosti Onlajn

08. 06. 2023. u 19:45

MINISTAR finansija Siniša Mali detaljno je objasnio kako će i kada biti sprovedene nove ekonomske mere.

СВЕ ФИНАНСИЈСКЕ МЕРЕ ВАЖНЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Министар Синиша Мали објавио детаље (ФОТО)

Foto: Printskrin Instagram/mali_sinisa

Od 1. septembra 2023. godine planirano je povećanje plata od 5,5 odsto za zaposlene u prosveti i za medicinske sestre i tehničare, kao i za negovateljice u ustanovama u oblastima socijalne zaštite (isplata prvih uvećanih plata biće u oktobru).

Zatim ćemo, od 1. decembra ili od 1. januara 2024. godine najkasnije, imati povećanje za dodatnih 10 odsto za zaposlene u prosveti i za medicinske sestre i tehničare, što je kumulativno 16 odsto povećanja plata.

Od 1. januara 2024. godine, svi ostali zaposleni u javnom sektoru će dobiti povećanje plata od najmanje 10 odsto, ali sa definitivnom cifrom bi ipak trebali još malo da sačekamo kad vidimo kakvi su nam rezultati.

Od 1. oktobra 2023. godine penzije će biti veće za 5,5 odsto. Reč je o vanrednom usklađivanju penzija i one se isplaćuju od novembra meseca.

Penzije će potom biti povećane i od 1. januara 2024. godine za dodatnih 14,6 odsto, što je trenutna procena za rast zarada po švajcarskoj formuli plus.

Još jedna veoma važna mera koju pripremamo jeste isplata majkama i samohranim očevima za svu decu do 16 godina, po 10.000 dinara. Dakle, reč je o deci od jednog dana starosti pa do napunjenih 16 godina. Na taj način želimo da podržimo roditelje i decu, da im pomognemo, pokažemo da je njihova država tu za njih i da brine o njima.

Prijava za ovu vrstu pomoći će biti moguća od 20. avgusta, a nakon završetka prijave planirane su isplate.

Prijava će se odvijati na portalu Uprave za trezor, što je najbolje rešenje kao što smo mogli da vidimo u prethodnim prijavama građana za različite pomoći države. Potrebno je da majke unesu broj lične karte i svoj matični broj, matični broj za svako dete i da izaberu banku u kojoj žele da im pomoć bude isplaćena. Sistem će predvideti i način prijave za samohrane očeve. Primaocima novčane socijalne pomoći, pomoć će biti automatski isplaćena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (146)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)