NEBO BEZ GRANICA: Ukidaju se restrikcije u avio-saobraćaju između Kine i Srbije

S. B.

15. 05. 2023. u 13:31

NE postoje više nikakve restrikcije za uspostavljanje avio-saobtaćaja između Kine i Srbije. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je memorandum kojim se ukidaju apsolutno sve zabrane za vazdušni saobraćaj između dve države.

НЕБО БЕЗ ГРАНИЦА: Укидају се рестрикције у авио-саобраћају између Кине и Србије

Foto: P. Milošević

Trenutno dve avio-kompanie povezujju naše dve zeljem. Srpski avio-prevoznik "Er Srbija" karjem prošle gdine je uspsitavio direktnu vezu, posle 22 godine, Beograda sa kisnekim gradoma Tjenđinom. Kineska kompanija "Hainan erlajns" uvela je nešto ranije liniju Beograd-Peking.

- U Beogradu je potpisan memorandum koji omogućava da možemo potpuno slobodno da obavljamo avio-prevoz između Kine i Srbije, bez restrikcija, koje su do sada postojale i za kineske i za srpske avio prevoznike - rekao je Goran Vesić.

Sada se sve restrikcije ukidaju i omogućava podela kod šera. Ukidaju se sve restrikcije u broju sletanja, korišćenju aviona drugih avio-prevoznika.

- Suština ovog memoranduma znači da između Kine i Srbije postoji "slobodno nebo" i da možemo slobodno da radimo - pojasnio je Vesić. - Verujemo da ćemo u budućnosti i u drugim oblastima, kao što je trgovina, imati takvu vrstu sporazuma. U ovom slučaju, prvo postižemo rezultate u avio-saobraćaju što je normalno s obrziom na to da avio-saobraćaj uvek ide ispred svih.

Nadležni veruju da će zahvaljjući posptisanom memorandumu biti uspostavljeni dodatni letovi. trenutno kineksa kompanija leti dva puta nedeljno, a naša jednom nedeljno. Tako će u Srbiju moći da stigne veći broj Kineza turisti i poslovnih ljudi. I obrnuto - veći broj naših putnika će odlaziti u Kinu.


 

REKORD

NAJVIŠE kineskih turista Srbija je imala u 2019. godini. Tada je registrovano više od 150.000 kineskih gostiju. Korona je drastično izmenila ove brojke, pa se naši ugostitelji i hotelijeri nadaju da će pad polako početi da se smanjuje i da će brojke uskoro premašizi i taj rekord.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)