SRBI SU META JER HOĆE DA BUDU SRBI: Intervju - Dušan Bajatović

Elena Božić Talijan

17. 04. 2023. u 09:53

MISLIM da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ne postoji interes za to. Postoje pritisci da se to uradi. Ako sankcije nismo uveli dosad, sumnjam da nam je interes da u rano jutro potencijalnih pregovora ili okončanja rata, u okolnostima formiranja nove geopolitičke strategije sveta, kada će se crtati nove mape zone uticaja, mi gubimo prijatelje. Pritiskaju nas gospoda sa Zapada i ponekad žele da čuju da možda razmišljamo o tome, ali nije greh razmišljati.

СРБИ СУ МЕТА ЈЕР ХОЋЕ ДА БУДУ СРБИ: Интервју - Душан Бајатовић

Foto Dragan Milovanović

Ovako Dušan Bajatović, potpredsednik SPS i generalni direktor "Srbijagasa", odgovara na pitanje šta konkretno znači nedavna izjava lidera njegove stranke i ministra spoljnih poslova, Ivice Dačića, da ne isključuje mogućnost uvođenja sankcija Rusiji, ako budemo prinuđeni na to.

O dilemi Istok ili Zapad, veruje li Vučiću, preti li mu smena sa čelne pozicije javnog preduzeća, kumu Jovici Stanišiću... razgovarali smo na teritoriji kompresorske stanice u Velikoj Plani. Ona se nalazi na gasovodu "Balkanski tok", bez koga danas ne bismo imali sigurno snabdevanje plavim gorivom, i ključna je za rad kompletnog sistema. Zbog toga je najbolje čuvana, a u njeno obezbeđenje, kao i čitave trase gasovoda, uključene su sve bezbednosne službe Srbije.

Ovde zajedno rade srpski i ruski radnici. Plavo gorivo kroz cevi dolazi iz Bugarske do ove kompresorske stanice, koja ima snagu 24 megavata. Njena uloga je da podigne pritisak gasa na 75 bara, da bi mogao da se transportuje za Mađarsku i srednju Evropu. Čitav niz objekata i cevi na zemlji i ispode nje, izgrađenih po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim standardima, omogućava obavljanje tog zadatka. Za podzemni deo kažu da je mnogo kompleksniji, pravi mali grad, ali je pod posebnim režimom obezbeđenja, pa nismo mogli da ga obiđemo.

Foto Dragan Milovanović

Stanicu smo posetili početkom aprila, baš kada su poslednji trzaji zime ponovo doneli jak vetar i sneg, i podigli dnevnu potrošnju gasa na 11 miliona kubika. Zatekli smo Bajatovića kako na tečnom ruskom jeziku razgovara sa jednim od rukovodilaca ovog postrojenja. Našoj ekipi omogućili su da zaviri u unutrašnjost objekata u kojima se obavljaju složeni procesi koji su potpuno automatizovani i digitalizovani. Tu su smešteni filteri za čišćenje gasa, tri zgrade sa tri kompresora, hladnjak, pomoćni objekti poput rezervoara sa vodom i kotlarnica, kao i vatrogasna vozila i kompletna podrška za slučaj da dođe do neke nesreće.

Radnici u dispečerskoj stanici, koja je načičkana kompjuterima i monitorima, automatski nadziru sve procese, očitavaju svaki signal, a onlajn se kontroliše i kvalitet gasa. Kako su nam objasnili, to je pomoćna stanica, a u sedištu, u Novom Sadu je glavni dispečerski centar, koji se može porediti i sa idejama o upravljanju američke svemirske agencije NASA. Tamo se nalazi jedan od najmoćnijih kompjutera na Balkanu.

Bajatović je član SPS od njenog osnivanja 1990. godina, a ističe da planira i da umre kao socijalista. Bio je na mnogim političkim i partijskim funkcijama, ali javnost voli da mu prebrojava one u energetskim firmama. Zapravo, kao direktor "Srbijagasa", on je istovremeno u menadžmentu niza srpsko-ruskih kompanija. Bez obzira na sve kontroverze koje ga prate od kada se nalazi na čelu jednog od najvažnijih preduzeća u državi, na toj poziciji je već 15 godina. Skoro isto toliko dugo traju i nastojanja pojedinaca da ga smene. Najupornija u tome bila je bivša ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je to pokušavala još od 2011. godine. Bajatović u javnosti važi za nedodirljivog, smatra se da temelj njegove moći potiče iz Moskve, što on demantuje. Sada se u javnosti opet spekuliše o njegovoj smeni. Država je počela reformu energetskih preduzeća, koja obuhvata i promenu rukovodstva, odnosno uvođenje profesionalnog menadžmenta. Prvi je na redu EPS, a onda sledi i "Srbijagas". Našeg sagovornika pitamo da li očekuje da će opstati na čelu ovog preduzeća:

- Ja sam državni činovnik i dokle god dobacujem dovoljno dobar rezultat, uz sve kritike i napade u javnosti, mogu da budem na ovoj poziciji. Niko se u Srbiji nije ni nakašljao zbog nestašice gasa, a "Srbijagas" ne prenosi nijedan rizik na kupce. Poštujem svaku odluku Vlade. Mi smo imali mnogo reformi u prethodnom periodu, nadam se da će ova biti efikasna.

Foto Dragan Milovanović

"Srbijagasu" se pripisuje da je gubitaš, i prinuđen je da uzima kredite za koje garancije daje država...

- Ne prihvatam tezu da je "Srbijagas" gubitaš. Mi smo ove godine imali profit od 5,5 milijardi dinara. Naravno, razliku tog novca do pune cene gasa je subvencionisala Vlada. Ne možete da kažete - kupite za tri dinara, prodajte za dinar. To neko mora da plati. Taj novac se ne naplaćuje od potrošača. "Srbijagas" mora da finansira zalihe gasa, koje čine našu zemlju energetski bezbednom. Planiramo za sledeću grejnu sezonu, sa utiskivanjem dodatnih količina, da imamo uskladištenih 750 miliona kubika u Banatskom Dvoru i verovatno ćemo da utisnemo još gasa u Mađarskoj na postojećih 230 miliona kubika. Pa, čekajte ljudi, ne može to "Srbijagas" sam. Kako, recimo, niko ne kaže da zalihe koje mi trenutno imamo prevazilaze kreditna zaduženja preduzeća. Što znači, ako ja prodam gas iz skladišta, neću biti u minusu, vratiću sve svoje kredite.

NI REČ O SLUŽBI SA KUMOM JOVICOM

KOLIKO ste u kontaktu sa kumom Jovicom Stanišićem?

- Čujemo se jedanput do dvaput nedeljno. On je već dosta godina proveo u Hagu. Bila je prvo oslobađajuća presuda, pa je preinačena u dvanaestogodišnju. Sada je žalba u toku, videćemo. Nisam siguran da njemu i Franku Simatoviću političke okolnosti idu naruku, a znamo da je to politički sud.

Da li ste nekada pričali sa njim o stvarima koje se tiču službe?

- Imamo stotine sati razgovora u vezi sa razvojem događaja u Jugoslaviji, a o službi ni od jednog od tih starih asova nećeš čuti ništa. Ti koji pričaju po televizijama, oni u službi nisu bili ništa važno. U suštini, shvatio sam od njega kako je nastao rat i kako je teško napraviti mir. Tako sada posmatram događaje u Ukrajini. Shvatam zašto je Rusija morala da bude agresivna.

Srbija je pod pritiskom Zapada da se diverzifikuje, odnosno da nađe alternativu ruskom gasu. Zato se gradi interkonektor između naše zemlje i Bugarske, koji će biti završen u novembru, a kako bi nam tom trasom stizao azerbejdžanski gas preko TAP i TANAP i tečni gas (LNG) iz Grčke. U planu su i druge interkonekcije, ali ima li gasa iz drugih izvora i potrebne infrastrukture da stigne do naše zemlje?

Foto Dragan Milovanović

- Ima jedan problem, izvoz gasa iz Azerbejdžana direktno zavisi od uvoza gasa iz Rusije. U narednih pet do sedam godina nema rešenja da zamenimo ruski gas. Gasu iz cevi ne može nikad da konkuriše LNG koji se prevozi brodovima i koji zbog načina proizvodnje i ogromne logistike mnogo više košta. Mi sad treba da plaćamo skuplje i naftu i gas zbog neke jalove birokratske elite Evrope, koja sluša naloge SAD, a nisam siguran da rade u interesu Evropljana. Pogledajte koliko banaka bankrotira, koliko su para štampali, koliko dolar propada. Vidite da oni sad trče kod Si Đinpinga, a on je u svoju prvu posetu posle reizbora otišao Putinu.

RAKIJA UZ KOTLIĆ I BEZ - POLITIKE

A STIŽETE li na kotlić u svoju vikendici u Suseku?

- Ja i ne stižem, ali, kod mene je svakog dana ručak. Nema veze da li sam ja tamo, ko god želi da jede dobro je došao. Uveče imamo neki raspored. Tu se družimo, nema nas mnogo, ali svaki dan je neko domaćin i pravi večeru. Ima nas i mlađih i starijih, bitno je da se nešto napravi. Omiljena pića su rakija i pivo. Sedimo, družimo se, nema tu politike, niti nešto što bi nekoga preopteretilo, samo šala i nema veze šta je na stolu.

Da, ali stalno nam se nameće da bi trebalo da se opredelimo između Istoka i Zapada...

- To je veštačka dilema, ali onda ja imam i neka druga pitanja. Osim što nas Rusi nikada nisu bombardovali, ne treba zaboraviti da smo Jedrenskim mirom počeli da dobijamo srpsku državu. Šta bi bilo da smo 2015. godine proglašeni za genocidni narod, koliko bi nas to koštalo? Ko je to sprečio - Rusi. Podsećam da veći deo sveta nije uveo sankcije Rusiji, niti priznaje Kosovo. Savremena Rusija možda ne može mnogo da nam pomogne ekonomski, ali bojim se da bi odsustvo leđa u UN značilo da ne bismo mogli da vodimo ni ovako uspešno pregovore oko Kosova i Metohije, ne bismo mogli da branimo ni Republiku Srpsku. Vidimo razne najave i u Raškoj, a i u Vojvodini počinju da dižu glavu neki kojima je nos davno spušten. Ukoliko uvedemo sankcije Rusiji, zabrinut sam za budućnost Srbije, za odbranu naših interesa i identiteta. Gospoda sa Zapada kažu - ne možete da trgujete sa Rusijom i da imate jeftin gas, ne možete da imate kineske investicije, a oni trče sada u Kinu, jer EU nema kom tržištu da se obrati, a najbolje je prolazila na ruskom. Ako vi jednoj suverenoj zemlji diktirate šta će da radi, onda je to diktatura, a ne demokratija. Pa, mi nećemo da nam diktirate. Ako je cena toga, što ovako pričam i mislim, da me proglašavaju za proruskog, nema problema. Biću i proruski, ali hoću da budem slobodan. I ceo problem sa Srbima je zato što hoće da budu Srbi. Mi hoćemo svoju veru, svoju istoriju, tradiciju i kulturu.

Foto Dragan Milovanović

Ovih dana, baš ministar iz redova vaše koalicije, Rade Basta, poziva na uvođenje sankcija Rusiji i pita zašto Srbiji ne vrati NIS po ceni po kojoj ga je kupila?

- Svako ima pravo na tuđe mišljenje. Koliko vidim, gospodin Basta je najavio formiranje sopstvene partije. To govori da on nema podršku ni svoje stranke Jedinstvene Srbije, a ni SPS za te svoje nastupe. Videćemo kakva će biti njegova politička budućnosti i tih njegovih ideja.

U FUDBAL MORA DA SE UVEDE RED

GDE vam je komotnije, u upravi fudbalskog kluba Vojvodina ili u ovoj fotelji, gde ste 15 godina?

- Moram da vam kažem da mi je komotnije u "Srbijagasu". Srpski fudbal je nama draga, ali pomalo tragična stvar. Mora da se uvede red, da bude raščišćeno sve od sudijske organizacije do FSS. Vojvodina je prvi klub koji je vratio sve stare dugove, još iz osamdesetih godina. Gospodin Zbiljić je predsednik kluba, ja sam generalni direktor i to dobro funkcioniše. Nas dvojica smo lične menice dali za neke kredite. Ali smo sad izašli na zelenu granu i nemamo dugove. Nijedna plata ne kasni, sve je kako treba.

Kako ste kao partizanovac doživeli nedavnu pobedu Vojvodine nad crno-belima?

- Ja sad navijam za Vojvodinu, šta da im radim. Kao što znate, bio sam i Upravnom odboru Crvene zvezde, tako da mom poštenju u sportu nema kraja.

Konstantno ovih 12 godina, u delu javnosti, lebdi neka sumnja u vezi sa Vučićevom politikom prema KiM. Da li mu SPS, kao koalicioni partner, veruje da neće staviti svoj potpis na nezavisno Kosovo?

- Više puta sam javno rekao i ponoviću, svi treba da stanemo iza Vučića, bez obzira na to da li se on nama sviđa ili ne. Ja se sećam vremena kada je trebalo da dođe do rata, to smo svi znali, i kada su pojedini opozicionari prizivali da se bombarduje Beograd da bi bio smenjen Slobodan Milošević. Pa šta sad hoćete, da smenimo Vučića u nekim sličnim događajima i šta? Mislite da Srbija može da izdrži još jednu revoluciju? Mi treba da se izborimo za status Srba na Kosovu i Metohiji. Da li je Kurti dobio viznu liberalizaciju - jeste. Da li su ušli u UEFA - jesu. Da li će biti primljeni u Savet Evrope? Verovatno hoće, a da li se mi tu pitamo nešto? Ne. Jedino gde mi moramo da budemo čvrsti, a tu su nam Rusi i Kinezi, to su Ujedinjene nacije. Jasno je saopšteno da Srbija ima svoje crvene linije. Mislim da Vučić neće ništa potpisati. Nijedan političar u Srbiji neće rizikovati, ne da izgubi vlast, nego da ostane loše zapisan u istoriji. Ovo je ogroman pritisak na našu zemlju. Treba voditi računa da mi, ipak, moramo da živimo sa tom Evropom, da smo u Evropi, da je zapadni svet ovde dominantan i biće to još dugo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)