POLJSKA PREDLAŽE EU: Podelimo ukrajinsko žito

Novosti onlajn

11. 04. 2023. u 22:28

POLjSKA predlaže da se razmotri mogućnost raspodele žita koje dolazi iz Ukrajine u sve zemlje EU, izjavio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Robert Teljus posle sastanka antikriznog štaba na temu priliva žita iz Ukrajine.

ПОЉСКА ПРЕДЛАЖЕ ЕУ: Поделимо украјинско жито

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Prema rečima poljskog ministra, za podršku ovoj inicijativi obratiće se partnerima iz Češke, Rumunije, Bugarske i Slovačke.

- Ujutru ću poslati pismo svojim kolegama kako bismo se zajedno obratili Evropskoj uniji da se iz osnove promeni uredba za naredni period koja se tiče ukidanja carina za robu i proizvode iz Ukrajine - rekao je Teljus.

- Svi shvatamo da je Ukrajini potrebna pomoć... ali to treba zajedno da rešavamo. Zato ću predložiti kolegama da revidiraju ovaj projekat kako bi se ravnomerno rasporedilo (ukrajinsko žito) u Evropskoj uniji, da teret ne snose samo pojedine države - dodao je on.

Bugarski proizvođači žita ranije su održali protest protiv uredbe EU koja dozvoljava bescarinski uvoz ukrajinskih proizvoda. Demonstranti su blokirali saobraćaj na dva prelaza na granici sa Rumunijom.

Poljski farmeri su zapretili da će blokirati puteve jer se ništa nije promenilo po pitanju nekontrolisanog uvoza žita, a protesti su organizovani prethodnih dana i u Rumuniji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

TRAMP NAPUSTIO SUDNICU: Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)