ZAŠTO TREBA ZAMENITI ZIMSKE GUME: Od 1. aprila ti pneumatici nisu više obavezni

E.B.T.

30. 03. 2023. u 13:37

VOZAČI u Srbiji od 1. aprila više nisu obavezni da imaju zimske gume na sva četiri točka. Cena zamene sa balansiranjem iznosi najmanje 500 dinara po točku. Prema zakonu zimski pneumatici ne moraju da se zamene za letnje, pa mnogi vlasnici automobila to i ne čine misleći da tako štede novac. Međutim, vulkanizeri ističu da je to uverenje pogrešno, jer se zimske gume veoma brzo troše ukoliko se koriste tokom toplog vremena.

ЗАШТО ТРЕБА ЗАМЕНИТИ ЗИМСКЕ ГУМЕ: Од 1. априла ти пнеуматици нису више обавезни

Foto: D. Dozet

- Ova praksa povećava i potrošnju goriva – kaže jedan beogradski vulkanizer. - Osim toga, na visokim temperaturama zimska guma će se i brže pohabati i pitanje je da li će dočekati novu zimsku sezonu za koju je napravljena. U planinskim predelima, gde još ima snega, zimske gume i zimska oprema i dalje su obavezne, i vozači u tom delu Srbije sačekaće na zamenu.

Vremenske prilike u većini krajeva naše zemlje, ipak, to dozvoljavaju i lepo vreme je već podstaklo mnoge vozače da promene zimske pneumatike. Cena zamene sa balansiranjem iznosi najmanje 500 dinara po točku, što zavisi i od veličine felne i vrste gume. Vulkanizeri zbog očekivanih gužvi savetuju da se tokom vikenda zamena unapred zakaže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NIKOLA KOJO: LJudi iz branše imaju posla i lepo žive